Kesäkausi on oivaa aikaa nauttia lämpimistä keleistä. Kesä tuo tullessaan lämpenevän sään lisäksi myös hyönteiset, joista jokaisella on luonnossa omat tärkeät tehtävänsä. Kodin tai kesämökin sisätiloihin hyönteiset ovat kuitenkin erittäin harvoin tervetulleita, mistä huolimatta joillakin niistä on tapana pyrkiä sitkeästi sisälle asuntoihin heti sään lämmetessä. Moni meistä on joutunut miettimään, miten hyönteiset poistetaan asunnosta, kun olemme tulleet havainneeksi epämiellyttäviä hyönteisiä ja kärpäsiä talossa tai asunnossa.

Olipa kyseessä sitten sokeritoukat, muurahaiset tai muut ryömivät hyönteiset, kesäkauteen kannattaa aina valmistautua hyvissä ajoin hankkimalla kyseisten hyönteisten torjuntaan parhaiten sopivat torjunta-aineet ongelman lieventämiseksi. Kärpästen loitolla pitämisen voi puolestaan varmistaa ilman torjunta-aineita muutaman kätevän ja toimivan kotikonstin avulla. Alle olemme luetelleet useampia tapoja poistaa hyönteisiä kodin sisätiloista sekä kotikonstein että erilaisten torjunta-aineiden avulla. Jatka lukemista ja tutustu listaamiimme viiteen erilaiseen tapaan estää ei-tervetulleiden hyönteisten pääsy kotisi tai mökkisi sisätiloihin.

Kärpäset pilaavat ruokia ja munivat sisätiloihin

Kärpäset ovat maamme kesäkauden yleisin vitsaus, mitä tulee sisätiloihin pyrkiviin hyönteisiin. Suomessa eläviä kärpäslajeja on useampia, ja niiden ominaisuudet vaihtelevat niin koon, elintapojen, elinkaaren kuin vuodenaikojen vaihtelun suhteen. Yksi yleisimmistä kärpäslajeista on huonekärpänen, joka nimensä mukaisesti viihtyy asuntojen sisätiloissa. Nämä noin senttimetrin kokoiset kärpäset tunnistaa niiden lähes koko pään alueen peittävistä silmistä, ja juuri laajan näkökyvyn vuoksi niitä on hyvin haastavaa saada otettua kiinni.

Huonekärpänen pilaa ulosteillaan ruokia ja se viihtyy valitettavan hyvin sisätiloista löytyvien pilaantuvien jätteiden äärellä. Lisäksi sillä on myös tapana munia etenkin pilaantuviin jätteisiin, ja munimisen seurauksena uusien kärpästen ilmaantuminen voi olla jatkuva päänvaiva, joka ilman torjuntaa kestää koko kesäkauden. Täysikasvuinen huonekärpänen elää keskimäärin 30 päivää, mitä ennen se käy lävitse elinkaarensa varhaisemmat vaiheet munasta ja toukasta aina kotelovaiheeseen asti.

1. Estä kärpästen pääsy kotiisi muutaman helpon niksin avulla

Kärpästen loitolla pitäminen on tärkeää sekä kodin yleisen hygieniatason säilyttämiseksi että asuinmukavuuden varmistamiseksi. Alla lueteltujen vinkkien avulla voit varmistua siitä, että pääset nauttimaan kesästä vailla huolta sisätiloissa pörräävistä kärpäsistä.

  • Yksinkertainen mutta samalla huomattavan tehokas keino kärpästen pitämiseksi loitolla sisätiloista on asentaa ikkunoihin ja oviaukkoihin hyttysverkot. Hyttysverkkojen ansiosta voit tuulettaa asuntoa sekä ikkunoiden että ovien kautta, kun näiden ei-toivottujen siivekkäiden lento estyy niiden törmätessä verkkoon.
  • Mikäli oviin ja ikkunoihin ei ole jostakin syystä mahdollista asentaa hyttysverkkoja, liima-ansat ovat pitkään käytetty ja perinteinen vaihtoehto niille. Hyttysverkkoja kannattaa kuitenkin suosia, sillä liima-ansat kaipaavat vaihtamista uusiin välittömästi niiden liimapinnan täytyttyä kärpäsillä.
  • Huolehdi sisätilojen siisteydestä ja pidä etenkin keittiö puhtaana. Vie roskat ja biojätteet ulos riittävän usein, sillä jäteastiat houkuttelevat kärpäsiä puoleensa.
  • Varmista, ettei asunnossa, talon pihapiirissä tai parvekkeella ole kastelukannuja tai muita vedellä täytettyjä astioita, sillä kärpäset munivat mielellään seisovaan veteen.
  • Jos kärpäset ovat ongelma sisätiloissa, voit torjua ne myös tehokkaalla Natria Fly sprallä jonka tehoaineena on krysanteemin (Chrysanthemum cinerariaefolium) kukista saatava pyretriini.

Muurahaiset ja muut ryömivät hyönteiset kesäkauden kiusana

Kesäkausi merkitsee sisätiloihin helposti tiensä löytävien kärpästen lisäksi hyvin usein myös muurahaisia ja muita ryömiviä hyönteisiä asunnossa. Sisällä liikkuvat muurahaiset ja muut lattialla vipeltävät hyönteiset aiheuttavat päänvaivaa etenkin omakoti- ja rivitaloissa asuville. Vaikka muurahaiset ovatkin ihmiselle vaarattomia, kodin lattioilla ne ovat yleensä hyvin kiusallisia seuralaisia. Yleisimpiä kodin sisätiloihin pyrkiviä muurahaisia ovat väriltään mustanruskeat ja kooltaan pienet sokerimuurahaiset. Ne pääsevät useimmiten sisälle asuntoon talon rakenteissa olevien halkeamien kautta ravintoa etsiessään. Sokerimuurahaiset – kuten nimestä voi päätellä – käyttävät ravinnokseen kaikkea mahdollista makeaa, mistä johtuen ne ovat kovin hanakasti kodista löytyvien ruoantähteiden perässä.

Sokerimuurahaisten lisäksi sisätiloihin voi joskus pyrkiä hieman kooltaan suurempia mustamuurahaisia tai joskus jopa hevosmuurahaisia, jotka jyrsivät mielellään vanhempien rakennusten pehmeää puuta tehdessään pesiä puumateriaaliin. Hevosmuurahaisista voi olla todellista harmia, jos ne onnistuvat kohdistamaan jyrsintänsä rakennuksen kantaviin rakenteisiin.

2. Muurahaisspray muurahaisten ja muiden ryömivien hyönteisten torjuntaan

Muurahaisten ja ryömivien hyönteisten torjuntaan avuksi voi ottaa Myrr Muurahaissprayn, joka pystyy tarjoamaan pitkäkestoisen, jopa kuusi viikkoa kestävän vaikutuksen kodin sisätiloihin pyrkivien hyönteisten torjuntaan. Asuintilojen lisäksi muurahaissprayta voi yhtä hyvin suihkuttaa myös parvekkeille tai terasseille, ja sitä kannattaa suihkuttaa esimerkiksi listojen rakoihin, jääkaapin alle sekä muihin rakoihin ja koloihin, joissa ryömivät hyönteiset yleisesti ottaen viihtyvät. Muurahaisia on helppoa ja hygieenistä torjuta myös Myrr Muurahaisrasia avulla. Myrr Muurahaisrasia sisältää muurahaisia houkuttelevan syötin, jonka muurahaiset vievät pesäänsä ja näin koko pesä saadaan tuhottua.

Epäpuhtauksia viemäreistä asuintiloihin kuljettavat sokeritoukat

On hyvin yleistä havaita sokeritoukka asunnossa. Tämä siivetön, suomujen peittämä hyönteinen voi olla väriltään tummanharmaa, vaalean hopeanhohtoinen tai kaikkea siltä väliltä. Sokeritoukan tunnistaa sen takapään kolmesta sukasesta, joista keskimmäinen osoittaa suoraan taaksepäin ja kaksi muuta alaviistoon sivuille. Sokeritoukka on varsin pitkäikäinen, sillä se voi elää jopa viisivuotiaaksi. Täysikasvuisuuden se saavuttaa vasta kolmen vuoden iässä. Nopeasti sisätiloissa liikkuva sokeritoukka nousee usein asuntoon hajulukkojen läpi ja liikkuu paikasta toiseen putkien läpivientien kautta. Sokeritoukalla on taipumus hakeutua kosteisiin ja lämpimiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen tai keittiöön.

Vaikka sokeritoukka onkin harmiton, eikä pure, pistä tai levitä tauteja, se voi kuitenkin saastuttaa elintarvikkeita esimerkiksi viemäreistä mukanaan kuljettamilla epäpuhtauksilla. Sokeritoukka käyttää ravinnokseen sekä sokeria, hilsettä, karvoja että hiuksia, minkä lisäksi se voi nakertaa myös muun muassa paperia, tapettiliisteriä, puuvillaa, silkkiä tai kuolleita hyönteisiä. Sokeritoukalla on taipumus pysyä hengissä, vaikka sille ei olisi tarjolla ravintoa kuukausiin.

3. Torju sokeritoukat asianmukaisella pyydyksellä

Sokeritoukkien torjuntaan kehitetty apuväline on Natria Sokeritoukkapyydys – liimapyydys, joka ei sisällä torjunta-aineita. Sen sijaan pyydyksen valmistuksessa on käytetty sokeritoukkia tehokkaasti luokseen houkuttelevaa tärkkelyspohjaista liimaa. Pyydyksen vaikutus on pitkäkestoinen, sillä se tehoaa sokeritoukkiin jopa kahden kuukauden ajan. Pyydys tehoa myös paperitoukkiin (Ctenolepisma longicaudata), jotka ovat alkaneet levitä myös Suomessa.  Paperitoukka muistuttaa sokeritoukkaa mutta on kooltaan suurempi noin 10 – 12 mm ilman tuntosarvia ja sukasia.

Huonekasveja tuhoavat tuhohyönteiset

Oman lukunsa sisätiloihin ei-tervetulleista hyönteisistä muodostavat huonekasveja ikävästi tuhoavat tuhohyönteiset, joista yleisimpiä ovat kirvat, jauhiaiset ja ripsiäiset. Näistä tuhohyönteisistä on huonekasveille monenlaista harmia, sillä ne muun muassa tarjoavat homeille ja sienille otollisia kasvualustoja, levittävät kasveihin erilaisia virus- ja kasvitauteja ja heikentävät myös muilla tavoin kasvien terveyttä.

4. Tuhohyönteisten torjuminen huonekasveista

Havaitessasi tuhohyönteisiä talossa tai asunnossa apuun kannattaa ottaa välittömästi hyönteistä torjumaan suunniteltu torjunta-aine. Kirvoja, jauhiaisia ja ripsiäisiä voi torjua huonekasveista kätevillä kasvimultaan asetettavilla Provanto Torjuntapuikoilla, jotka tarjoavat kasveille hyönteistorjunnan lisäksi myös ravitsemusta. Suihkemuotoiset tuhohyönteisten torjunta-aineet tepsivät nekin edellä mainittujen hyönteislajien torjuntaan. Huonekasveille sopii erittäin hyvin Provanto Spray, sillä se torjuu imevät hyönteiset nopeasti ja suojaa kasvia jopa kahden kuukauden ajan. Solabiol Hyönteisten torjunta-aine spray sopii käytettäväksi niin sisä- kuin ulkotiloissa ja sitä voidaan käyttää myös syötäville kasveille.