Ampiainen on myrkkypistiäisiin kuuluva pistiäislaji, jonka tunnistaa läpikuultavista siivistä, pitkulaisesta ruumiista sekä ruumiin takaosan keltaisista poikkijuovista. Suomessa on tavattu 43 eri ampiaislajia, jotka jakautuvat yhteiskunta-ampiaisiin sekä yksin eläviin erakkoampiaisiin. Ampiaisnaarailla on myrkkypistin, jolla ne pystyvät lamauttamaan pienikokoisia saaliitaan, mutta tarhamehiläisistä poiketen ne eivät kuole pistettyään. Sekä yhteiskunta- että erakkoampiaisten toukat käyttävät ravinnokseen täysikasvuisten ampiaisten niille saalistamia hyönteisiä, kun taas täysikasvuiset ampiaiset elävät pääasiassa kukkien medestä.

Erakkoampiaiset talvehtivat joko toukkina tai koteloina, kun taas ampiaisyhdyskuntien jäsenistä talvehtivat ainoastaan kuningattaret. Keväisin lentävät ampiaiset vierailevat kukissa saadakseen niistä sokeripitoista ravintoa, joka mahdollistaa jälkeläisten tuottamisen. Samalla ne edesauttavat kukkien pölyttymistä. Syksyn koittaessa ampiaiset hakeutuvat jälleen makean ja sokeripitoisen ravinnon äärelle. Ampiaiset rakentavat uuden pesän vuosittain ja lajista riippuen ne käyttävät pesämateriaaleina muun muassa savea sekä vanhojen lautojen pinnasta saamaansa massaa. Ampiaispesät ovat riesana useiden asuinrakennusten pihapiireissä, jolloin ampiaisten torjunta on välttämätön toimenpide asuinmukavuuden varmistamiseksi.

Ampiaisen pistoon kannattaa aina kiinnittää huomiota

Kun ampiainen tuntee olevansa uhattuna, se käyttää puolustautumiseen takaruumiissaan sijaitsevaa piikkiä, joka on yhteydessä myrkkyrakkoon. Piikin kautta ampiainen tyhjentää rakon sisällön syvälle ihmisen ihoon. Ampiaisen myrkkyrakossa myrkkyä on ainoastaan gramman tuhannesosa, mutta se on hyvin voimakasta sisältämineen entsyymeineen ja muine aineineen, jotka vaikuttavat hermoihin, verisuoniin ja kehon muihin soluihin.

Ampiaisen pisto jää harvoin huomaamatta, sillä pistoskohta kipeytyy nopeasti pistämisen jälkeen. Pistoskohta muuttuu yleensä punaiseksi ja turvonneeksi paukamaksi, jonka keskellä näkyy pistojälki. Ampiaisen piston aiheuttamat oireet häviävät yleensä parissa päivässä, mutta allergiselle se voi aiheuttaa voimakkaampaa turvotusta, joskus jopa viiveellä. Vaikka ampiaisen piston seurauksena vapautuma myrkky onkin suurimmalle osalle väestöstä vaaratonta, ampiaisen pistettyä pistoskohtaa kannattaa aina hoitaa.

Ampiaisen pisto voi aiheuttaa etenkin vaikeasti allergisille tajuttomuutta tai kouristuksia tai pahimmassa tapauksessa jopa sydämenpysähdyksen. Ampiaisen pistolle allergisen kannattaa kantaa mukanaan lääkärin määräämää adrenaliinikynää, jota käytetään ensihoitona ampiaisen pistettyä. Olipa piston uhri allerginen tai ei, lääkäriin on syytä hakeutua aina, jos ampiainen pistää suuhun tai kaulaan, jos pistoksia on useampia tai jos piston aikaansaamat oireet ovat rajuja.

Ensiapuna ampiaisen pistoon pistoskohta kannattaa aina tutkia mahdollisesti ihoon jääneen myrkkypistimen varalta, vaikka se jääkin kiinni ihmisen ihoon hyvin harvoin. Mikäli piikki on jäänyt ihoon, se on poistettava mahdollisimman pian pinseteillä varovaisuutta noudattaen, jotta sekä tulehdukselta että myrkkypussin tyhjenemiseltä ihoon voidaan välttyä.

Toimiva ensiapu ampiaisen pistoon on myös kylmä vesi tai kääre, sillä kylmä vähentää kipua ja laskee pistokohdan turvotusta. Mikäli ampiainen pistää raajaan, sitä tulisi pitää levossa, jotta ampiaisen myrkky ei pääse leviämään muualle kehoon. Pistoskohdan kutinaan auttaa yleensä kortisonivoide ja turvotukseen puolestaan kyytabletit. Monesti on epäselvää, aiheuttiko piston ampiainen, mehiläinen vai kimalainen, jos tekijää ei ennätä näkemään, mutta pistäneestä lajista riippumatta pistoskohtia hoidetaan samalla tavalla.

Ampiaispesän hävittäminen

Olivatpa ampiaiset riesana sisä- tai ulkotiloissa tai molemmissa, toimiva keino niiden torjuntaan on hävittää ampiaisten pesät. Pesät tuhoamalla pihapiirissä majailevaa ampiaiskantaa saadaan vähennettyä, millä on suora vaikutus sekä asuinmukavuuteen että ulkotiloissa viihtymiseen. Kaikkein ikävintä on ampiaispesä talon rakenteissa, sillä taloon pesiytyessään ampiaiset hakeutuvat mitä todennäköisimmin sisälle asuintiloihin. Tässä tapauksessa ampiaispesän hävittäminen rakenteista kannattaa, jotta näiltä epämukavilta pörriäisiltä ja niiden aiheuttamilta pistoilta voidaan välttyä.

Ampiaispesä kannattaa hävittää illalla, sillä iltaan mennessä ampiaiset ovat palanneet pesään lennoiltaan. Ennen pesän hävittämistä on tärkeää suojautua huolellisesti, jotta äkäiset ampiaiset eivät pääse pistämään suojaamattomille ihoalueille. Kasvot kannattaa suojata joko hyttyshatulla tai pari kertaa pään ympäri kierretyllä hyttysverkolla, jonka paikallaan pysyminen varmistetaan vetämällä pään suojaksi huppu ja kiristämällä sen kiristysnyörit. Käsiin puolestaan on hyvä vetää paksut käsineet.

Ampiaispesän hävittäminen onnistuu suhteellisen helposti. Ampiaispesän voi leikata irti suoraan pussiin, minkä jälkeen se hävitetään. Toinen vaihtoehto on sumuttaa pesä täyteen ulkokäyttöön tarkoitettua ampiaisten torjunta-ainetta pesän alaosassa sijaitsevan suuaukon kautta. Pesää hävitettäessä myös torjunta-aineesta pökertyneitä ampiaisia kannattaa varoa, sillä ne voivat vielä hyökätä. Torjunta-ainetta käytettäessä käsittely kannattaa uusia seuraavana iltana siltä varalta, että kaikki yhteisön jäsenet eivät olleet pesässä ensimmäisen käsittelyn aikana. Pesää irrotettaessa on kaiken varalta edelleen tärkeää suojautua asianmukaisesti.

Ampiaisten torjuminen kotikonstein

Ampiaisilta voi suojautua ulkotiloissa kotikonstein käyttämällä ihoalueet peittäviä vaatteita päästä varpaisiin asti siten, ettei yksikään ihon alueista jää paljaaksi. Lisäksi voimakkaat hajuvedet ja hiustuotteet ovat omiaan houkuttelemaan ampiaisia, minkä vuoksi niiden käyttöä kannattaa välttää aina, kun ollaan menossa viettämään aikaa alueelle, jossa ampiaisten tiedetään viihtyvän. Myös makeat juomat ja ruoat houkuttelevat ampiaisia puoleensa, joten esimerkiksi juomapulloja ja eväsrasioita ei kannata jättää lojumaan ulkotiloihin ympäriinsä aukinaisina. Ampiaisten hyökkäämistä ja pistämistä voi ehkäistä myös olematta huitomatta tai hätistelemättä ampiaisen lähestyessä, sillä ne pistävät ainoastaan uhattuina.

Kokeilemisen arvoisia kotikonsteja sisätiloihin

Tiheät hyttysverkot pitävät hyttysten lisäksi myös ampiaiset loitolla ikkunoihin ja oviaukkoihin asennettuina. Jos ampiaiset verkoista huolimatta löytävät muita reittejä asuintiloihin, kesäaikaan kodin tai kesämökin pöydälle tai keittiön tasoille ei kannata koskaan jättää makeita herkkuja pakkaamatta niitä astioihin tai pusseihin. Ampiaisten häätämiseen sisätiloista voi kokeilla erilaisia hajuja. Kahvikuppiin voi lorauttaa etikkaa tai lautaselle asetella sitruunaviipaleita tai valkosipulinkynsiä. Myös tärpättiin kasteltu rätti voi toimia aseteltuna paikkaan, josta ampiaiset lentävät sisätiloihin. Yksi konsti on myös houkutella ampiaiset juomapulloon kaatamalla pullon pohjalle makeaa nestettä – pulloon eksyneet ampiaiset harvoin löytävät tietään ulos satimesta.

Ampiaisten torjuminen torjunta-aineilla

Mikäli edellä luetellut kotikonstit eivät tunnu riittävän tehoavilta, apukeinoksi ampiaisten torjumiseen voi ottaa torjunta-aineen. Torjunta-ainetta valitessa on aina kiinnitettävä huomiota siihen, onko kyseessä sisä- vai ulkokäyttöön tarkoitettu tuote.

Ampiaispesän hävittäminen ei myöskään ole välttämättä se toimivin keino. Pesää ei nimittäin ole aina helppoa paikantaa, etenkään jos se on rakennettu hieman kauemmaksi pihapiiristä ja ongelmana ovat satunnaisesti sisätiloissa tai pihapiirissä vierailevat ampiaiset. Myös tässä tapauksessa ampiaisten torjuntaan voi ottaa avuksi niihin tehoamaan kehitetyn torjunta-aineen.

Torjunta-aineita ampiaisten torjuntaan sisätiloissa

Ampiaisten torjuntaan voi käyttää Natria Fly Spray -nimistä tuotetta. Tuotteessa on tehoaineena luonnonmukainen, krysanteemin kukista saatava pyretriini. Valmiste vaikuttaa välittömästi ja on kosketusvaikutteinen.

Toinen kätevä tuote ampiaisten torjuntaan on Myrr Freeze Spray, joka jäähdyttää ampiaiset, minkä jälkeen ne on helppo poistaa asuintiloista. Se ei sisällä torjunta-aineita ja sen teho perustuu tuotteen innovatiiviseen tapaan jäädyttää hyönteiset sekunneissa. Nopea jäätyminen tappaa suurimman osan hyönteisistä välittömästi.