Istuta siemenistä

2 min lukuaika
Jaa

Puutarhasi ensi kesän kasveja suunnitellessasi harkitse istutettavien taimien sijaan kotona kasvatettujen siemenien istuttamista. Mutta miksi niin kannattaa tehdä?

Siemenet takaavat parhaimman valikoiman. Puutarhamyymälät myyvät tiettyjä tuotteita taimina. Mikäli haluamaasi kasvia ei ole myymälän tuoteluettelossa, jää se istuttamatta puutarhaasi. Kylvä siemenistä, ja voit saada itsellesi laajan valikoiman yrttejä, vihanneksia ja kukkia. Voit kokeilla makuja ja värejä, joita et välttämättä löydä myymälöistä. 

Se on helppoa. Siementen itäminen käy nopeasti – ne on geneettisesti ohjelmoitu versomaan. Vaikein vaihe on vasta tämän jälkeen, kun taimet vaativat huolenpitoa. 

Säästät rahaa. Kasvien hinta romahtaa dramaattisesti, kun kasvatat kasvit siemenistä taimien sijaan. 

Saat satoa aikaisemmin. Jos kokeilet joitakin kasvukauden pidennyskeinoja, pääset kylvämään siemenet aikaisemmin. Tämä mahdollistaa sadon korjaamisen tavallista aikaisemmin, kun muut puutarhurit vielä odottavat satonsa kypsymistä. 

Vältät ruuhkat. Kasvattamalla kasvit siemenistä vältät kevätruuhkat puutarhaliikkeissä. 

Solabiol
Solabiol Tomaattilannoite

100%:sti orgaaninen Solabiol Tomaattilannoite varmistaa runsaan sadon. Se soveltuu luonnonmukaiseen viljelyyn ja sisältää Natural Boosteria, jonka avulla saat enemmän ja maukkaampia tomaatteja. NPK 4-3-8 + 1,2 Mg + Natural Booster Pitkävaikutteinen lannoite Sisältää Natural Boosteria, joka vahvistaa kasveja ja edistää satoisuutta Soveltuu luonnonmukaiseen viljelyyn

Näin onnistut

Kylväessäsi siemeniä kiinnitä huomiota kylvösyvyyteen. Osa siemenistä tarvitsee valoa itääkseen, osa taas vaatii täydellisen pimeyden. Noudata siemenpaketeissa annettuja ohjeita. Itäminen vaatii usein lämpimän maaperän, 18–24°C, joten sijoita siemenet lämpimään paikkaan.

Haastavin vaihe siementen kylvämisessä on pienen taimen kasvattaminen terveeksi istutettavaksi taimeksi. Taimet vaativat hemmottelua ja ovat erittäin nirsoja kastelun suhteen. Yhden kastelukerran unohtaminen johtaa usein kasvin kuolemiseen. Jos aiot matkustella, hanki itsellesi luotettava taimien kastelija tai harkitse siementen kylvämistä uudestaan.

Taimet vaativat paljon valoa ja saavat helposti kasvitauteja. Ennen taimien siirtämistä ulkoilmaan täytyy ne totuttaa ulkona vallitseviin kasvuolosuhteisiin vähitellen. Ensimmäistä kertaa siemeniä kylvävälle uutta asiaa voi olla liikaa. Varmin tapa onnistua on aloittaa kylväminen vain muutamilla siemenillä. Taimien kasvaessa saat kokemusta, ja seuraavalla kerralla voit jo kylvää menestyksekkäästi useampia siemeniä.

Ajoituksen merkitys

Yleisin virhe siemeniä kylväessä on taimien liian aikainen siirtäminen ulos.  Useimmat taimet ovat valmiita ulos istuttamiseen 4-6 viikon kuluttua kylvämisestä. Liian aikainen istutus johtaa usein taimien liian pitkään kasvatukseen sisätiloissa, jolloin kasvien taimista tulee heikkoja ja honteloita.

Oikean kylvöajan voit selvittää helposti arvioimalla keskimäärin viimeisen pakkaspäivän asuinalueellasi. Apua voit kysyä esimerkiksi puutarhamyymälästä kai kokeneilta puutarhureilta. Kun tiedät suurin piirtein viimeisen pakkaspäivän, tarkista siemenpaketin ohjeet kylvöajankohdasta ja noudata niitä.

2 min lukuaika
Jaa