Kotilot ja etanat: havaitse, torju ja ennaltaehkäise
Oletko huomannut kotiloiden ja etanoiden tuhoavan kasvejasi (olipa kyseessä sitten keittiö- tai koristepuutarha)? Tästä artikkelista voit lukea, miten pääset eroon näistä tuholaisista ja miten pystyt hyödyntämään tietynlaisten kotiloiden esiintymisen.
Mitä kotilot ja etanat ovat?
Kotilot ja etanat ovat molemmat nilviäisiä ja siten melko samankaltaisia. Niiden ainoa merkittävä ero on se, että kotiloilla on kuori. Niiden tapojen ymmärtäminen on tärkeää, jotta voimme selvittää, miten niitä kannattaa torjua ja miten voimme estää niitä vahingoittamasta puutarhaa.
Nämä nilviäiset eivät pidä auringosta. Siksi huomaamme ne yleensä sateen jälkeen, jolloin ne tulevat ulos piilopaikoistaan. Ne ovat myös hyvin herkkiä kuivumiselle, minkä takia ne haluavat aurinkoisella säällä piileskellä märässä maaperässä, korkeassa ruohikossa tai ruukkujen, tukkien, penkkien tai minkä tahansa alla, missä ne eivät saa aurinkoa.
Etanat ja kotilot eivät ole nirsoja, vaan syövät kaikkea mitä on saatavilla ja etenkin sitä, mihin ne pääsevät käsiksi. Yleensä ne käyttävät ravintonaan alhaalla roikkuvia hedelmiä, lehtiä, kukkia, juuria…
Vaikka haluaisit päästä eroon puutarhassasi elävistä kotiloista ja etanoista, ne eivät ole aina huono asia. Koska ne eivät ylety korkealle, ne käyttävät yleensä ravintonaan maassa olevia asioita, auttaen sinua pääsemään eroon puutarhan roskista ja pudonneista lehdistä samalla ehkäisten tauteja. Niiden uloste toimii maaperän lannoitteena ja kotiloiden kuoret vapauttavat kalsiumia niiden kuoltua. Kotilot ja etanat myös syövät hyönteisten munia, mikä toimii kevyenä tuholaistorjuntana.
Kuinka kotilot ja etanat voi tunnistaa?
Kotilot ja etanat ovat yleensä niin isoja, että pystyt näkemään ne, mutta on muitakin tapoja havaita niiden läsnäolo.
Ne jättävät kasveja syödessään niiden lehtiin epäsäännöllisen kokoisia reikiä ja taakseen limajälkiä. Ne syövät myös lähellä maan pintaa olevia asioita, kuten kypsiä tomaatteja ja mansikoita.
Kuinka kotiloista ja etanoista voi päästä eroon?
Yleisimpiä menetelmiä kotiloiden ja etanoiden torjumiseen ovat ansat, syötit ja karkotteet, mutta paras ratkaisu on tietysti hankkiutua niistä eroon käsin.
Muutaman kotikonstin on todettu olevan avuksi kotiloiden ja etanoiden karkottamisessa:
- Olut: Tämä aine houkuttelee suuresti kotiloita ja etanoita. Käyttääksesi sitä oikein puutarhassasi, laita olutta astiaan tai kuppiin ja aseta se paikkaan, jonne haluat houkutella kotilot. Näin löydät ne helpommin ja voit hankkiutua niistä eroon.
- Valkosipuli: Ruiskuta kasvisi valkosipuliuutteella, joka toimii hyvänä kotiloiden ja etanoiden karkottajana.
Voit myös ostaa kotiloiden ja etanoiden torjuntaan tarkoitettuja tuotteita saadaksesi tehokkaamman vaikutuksen. Solabiol Etanarae Extra on tehokas etanoiden ja kotiloiden torjunta-aine, jonka tehoaine on luonnossa esiintyvä rautafosfaatti. Se tehoaa myös espanjansiruetanoihin. Vaikutustapansa vuoksi kuolleita etanoita ei jää näkyviin, syötyään rakeita etanat ja kotilot vetäytyvät koloihinsa maan alle.
Kuinka kotiloita ja etanoita voi ennaltaehkäistä?
Jos sää suosii kotiloita ja etanoita, saatat haluta ottaa käyttöön ennaltaehkäiseviä keinoja, jotta ne eivät käy kasviesi kimppuun.
Tässä on muutama ennaltaehkäisevä keino otettavaksi käyttöön:
- Murskatut kananmunankuoret: niiden terävät reunat muodostavat suojaavan esteen, jonka yli kotilot ja etanat eivät pääse. Munankuoret toimivat myös loistavana lannoitteena ja lisäävät maaperään kasvien tarvitsemia hivenaineita ja ravinteita.
- Hamppukatteen tai minkä tahansa muun karkean katteen levittäminen. Nämä nilviäiset välttävät tällaisilla pinnoilla ryömimistä, mikä pitää ne loitolla kasveistasi.