Lannoitus ja Kalkitus

2 min lukuaika
Jaa

Ruoho tarvitsee paljon ravinteita kasvaakseen tiheäksi, kestäväksi ja upean näköiseksi. Lannoitteiden avulla lisäät nurmikon kasvua ja siten myös sen leikkauskertoja.

Ruoho tarvitsee paljon ravinteita kasvaakseen tiheäksi, kestäväksi ja upean näköiseksi. Lannoitteiden avulla lisäät nurmikon kasvua ja siten myös sen leikkauskertoja.

Rikkakasvit ja sammal tyytyvät paljon vähempään kuin ruoho ja lannoittamisen avulla ruoho pystyy itse taistelemaan paremmin rikkaruohoja vastaan. Kokeiden perusteella on todettu, että säännöllisesti kalkittu ja lannoitettu nurmi on peittävämpi, kauniimpi, värikkäämpi ja talvehtii paremmin kuin hoitamaton nurmi.

Lannoitus


Nurmikolle jatkuvan kulutuksen kestäminen edellyttää hyvää ravinnetilaa. Lannoittaminen lisää nurmikon leikkauskertoja, mutta edistää nurmen kestävyyttä. Lannoitus ehkäisee myös sammalen ja muiden rikkakasvien kasvua nurmikolla, sillä hyvinvoiva nurmikko estää rikkaruohojen kasvumahdollisuudet.

Tiheä ja kestävä nurmikko edellyttää vähintään kolmea lannoituskertaa kasvukauden aikana. Lannoittaminen onnistuu parhaiten ennen sadetta tai kastelua, jolloin vesi auttaa lannoitetta imeytymään maaperään.

Mikäli et kerää leikkuujätettä pois nurmikolta sen leikkaamisen jälkeen, voit pienentää lannoitemäärät jopa puoleen suositelluista. Leikkuujäte tuottaa nurmikolle osan sen tarvitsemista ravinteista. Nurmikon leikkaamiseen kannattaakin käyttää silppuavaa ruohonleikkuria, jolloin leikattava ruoho on valmiiksi nopeasti hajoavassa muodossa.

Kalkitus


Suomen maaperä on luonnostaan melko hapan, jolloin ravinteet eivät välttämättä ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa. Tämä edesauttaa sammalen esiintymistä nurmikollasi. Maa tulee kalkita vuoden tai kahden välein.

Kalkki levitetään kosteaan maahan joko keväällä tai syksyllä. Ohjeet ja määrät voivat vaihdella, joten tarkista ohjeet pakkauksesta ennen kalkitsemista.

2 min lukuaika
Jaa