Tuholaiset saattavat saada aikaan suuria tuhoja puutarhassasi. Hyönteisiä kannattaa tarkkailla muiden puutarhanhoitotöiden ja kasvien ihastelun lomassa, sillä mitä nopeammin huomaat tuholaiset ja saat ne torjuttua, sitä pienemmät vahingot ne saavat aikaan.

Tuholaisia voit torjua ennaltaehkäisevästi istuttamalla houkutus- ja karkotekasveja, vuoroviljelemällä tai suosimalla tuholaisten luonnollisia vihollisia. Tärkeimpiä torjuntakeinoja on kuitenkin pitää kasvit hyvässä kunnossa. Antamalla kasveille riittävästi ravinteita ja vettä ne kestävät tuholaisia paremmin. Pikkulinnut, siilit, päästäiset ja leppäkertut ovat puutarhan tervetulleita vieraita, sillä ne syövät puutarhan tuhohyönteisiä.

Torjunta-aineita kannattaa käyttää vasta viimeisenä torjuntakeinona, sillä ne eivät erota puutarhalle hyödyllisiä hyönteisiä tuholaishyönteisistä. Pyri ennaltaehkäisemään tuholaishyönteisiä puutarhan siisteydellä ja kasvien hyväkuntoisuudella sekä edellä mainituilla keinoilla. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä kasvien seasta käsin.

Lehtikirvat

Kirvat ovat yleisiä kaikilla puutarhakasveilla, ja ne voivat väritykseltään vaihdella vihreistä kellertäviin ja mustiin. Kirvat imevät kasvinesteitä, jolloin ne vahingoittavat varsinkin nuoria lehtiä ja kasvien versoja. Kirvat levittävät mukanaan virustauteja kasvista toiseen. Niiden tuhot tunnistat helposti käpristyneistä lehdistä ja muurahaisia houkuttelevasta tahmeasta mesikasteesta.

Usein kirvoja löytyy kasvin lehtien alapinnoilta niin paljon, että kasvin pelastamiseksi kirvat pitää torjua torjunta-aineen avulla. Kirvoja voit ennaltaehkäistä suosimalla niiden luontaisia vihollisia puutarhassasi: leppäkertut ja linnut ovat hyviä esimerkkejä kirvojen vihollisista. Mikäli kirvakanta on kuitenkin päässyt kasvamaan suureksi, torju niitä Solabiol Hyönteisten torjunta-aineella.

Kilpikirvat

Kilpikirvat näyttävät usein pieniltä ruskeilta kohoumilta kasvien varsissa tai lehdillä. Kilpikirvat pysyvät paikallaan kilpensä suojassa, jossa ne imevät kasvinesteitä vahingoittaen kasvia. Kirvan kilven suojassa kehittyvät uudet yksilöt.

Tehokkain tapa päästä eroon kilpikirvoista on rapsuttaa ne irti kasvien pinnalta ja tämän jälkeen käsittelemällä kasvi Solabiol Hyönteisten torjunta-aineella. Usein kilpikirvojen vahingoittamat kasvit joudutaan kuitenkin heittämään pois.

Villakilpikirvat

Villakilpikirvat vahingoittavat kasveja imemällä kasvinesteitä muiden kirvojen tavoin. Ulkonäöltään nämä valkoiset pumpulimaiset pisteet on helppo tunnistaa kasvien lehtihangoissa. Yksittäiset villakilpikirvat kannattaa nyppiä pois käsin, ja tämän jälkeen käsitellä kasvi Solabiol Hyönteisten torjunta-aineella.

Kärsäkkäät

Kärsäkkäät syövät ravinnokseen lehtiä, ja leviävät usein mullan mukana toukkina. Kasvin nuupahtaessa ja kuollessa yllättäen voivat kärsäkkään toukat olla asialla, kovakuoriaiseksi kasvanut kärsäkäs puolestaan syö kasvien lehdet rei’ille. Kärsäkkäät inhoavat vettä, jolloin lempikasvit kannattaa istuttaa ruukkuihin ja pitää ruukut kastelualustan päällä. Huolehdi kuitenkin ruukun kunnollisesta salaojituksesta, jotta kasvi ei huku kärsäkkäiden kanssa. Täysikasvuiset kärsäkkäät liikkuvat usein öisin, jolloin niiden pyydystäminen onnistuu helposti.

Toukat & kovakuoriaiset

Perhosten ja pistiäisten toukat nauttivat ravinnokseen usein kasviesi lehtiä. Osa näistä tuholaishyönteisistä voi parhaimmillaan syödä kasvin jopa lehdettömäksi. Usein kasvit toipuvat toukkien aiheuttamista vahingoista helposti kasvattamalla uudet lehdet, mutta sato on tuhovuonna heikompi.

Kärpästen toukat puolestaan vioittavat kasvien juuria. Vahingon huomatessasi on jo myöhäistä pelastaa kasvi, sillä toukat nakertavat kasvien juuret, jolloin kasvi ei saa enää vettä maanpäälisiin osiinsa. Lehtien veltostuminen ja lakastuminen on merkki kärpästoukkien tuhoista.

Kärpäsiä ja kovakuoriaisia torjut helposti peittämällä kasvisi kasvuharsolla ja pitämällä sen kasvuston päällä kesän ajan. Perhos- ja pistiäistoukkia kannattaa torjua käsin poimimalla sekä ruiskuttamalla kasvia Solabiol Hyönteisten torjunta-aineella.

Punkit

Punkit imevät kasvinesteitä vahingoittaen samalla kasvia. Punkkien ansiosta kasvien lehdet muuttuvat likaisen keltaisiksi ja laikukkaiksi sekä putoilevat pois. Esimerkiksi kehrääjäpunkki luo itselleen ohuet seitit lehtien alapinnoille.

Kehrääjäpunkkia voit torjua helposti antamalla kasveillesi tarpeeksi vettä ja kosteutta. Punkkien torjuminen on kuitenkin hankalaa, jos ongelma on päässyt kasvamaan suureksi. Havaittuja kehrääjäpunkkeja voit torjua myös Solabiol Hyönteisten torjunta-aineella.

Etanat

Etanat syövät puutarhassa reikiä lähes kaikkien kasvien lehtiin ja tahraavat limallaan vihannekset ja marjat. Ne viihtyvät kosteissa ympäristöissä, joten esimerkiksi kateviljely luo etanoille sopivat elinolosuhteet. Kasvimaan ympärillä oleva ruoho kannattaa pitää lyhyenä ja istutusten tulee olla tarpeeksi harvat, jotta ne kuivuvat nopeasti sateen jälkeen.

Etanoista pääset helpoiten eroon keräämällä ne käsin. Voit houkutella niitä asettamalla maan pinnalle esimerkiksi isoja lehtiä, banaaninkuoria tai perunanpalasia. Kerätyt etanat tulee polttaa tai upottaa kiehuvaan veteen tai etikkaliuokseen. Kuolleet etanat houkuttelevat lajitovereita ja toimivat joidenkin etanalajien ravintona, joten ne kannattaa kaivaa maahan parinkymmenen sentin syvyyteen. Etanoiden torjuntaan voit käyttää myös Solabiol Etanarae Extraa, jonka tehoaine on luonnossa esiintyvä rautafosfaatti. Vaikutustapansa vuoksi kuolleita etanoita ei jää näkyviin, syötyään rakeita etanat ja kotilot vetäytyvät koloihinsa maan alle.