Käytännössä kaikki hedelmämme ja vihanneksemme ovat peräisin rikkaruohoista, ja huomattava osa lääkkeistämme perustuu luonnonvaraisin kasveihin. Rikkaruohoiksi kutsumme kaikkia kasveja, jotka kasvavat paikassa, jossa emme halua niiden kasvavan! Parempi nimitys niille voisi olla ”ei-toivotut kasvit”.

Puutarhan hoitaminen kasvien ehdoilla

Rikkaruohojen kitkeminen on usein ongelma ja työläs toimenpide, joten tässä on muutama neuvo, miten puutarhan voi pitää mahdollisimman puhtaana rikkaruohoista käyttämättä siihen tuntikausia aikaa.

Puutarhan asettelu, kukkapenkkien ja kasvimaiden koko sekä kasvatettavien vihannesten laji on harkittava huolellisesti sen mukaan, kuinka paljon aikaa niiden hoitoon on käytettävissä. Luonto ei jätä tyhjiä paikkoja rauhaan, joten kasvit valtaavat nopeasti kaikki käyttämättömät kohdat. Puutarhuri voi päättää, missä näin tapahtuu, tai estää tällaisen valtaamisen kokonaan täyttämällä tyhjän tilan haluamillaan kasveilla tai levittämällä siihen kariketta. Mikään ei kuitenkaan estä puutarhuria jättämästä Äiti maalle muutamaa neliömetriä: tällaiset tilkut ovat turvapaikka monille puutarhan hyödyllisille eläimille ja antavat puutarhalle omaperäisen silaukseen luomalla kontrastin hoidettuihin alueisiin: tästä on kysymys, kun puutarhaa hoidetaan kasvien ehdoilla.

Toimenpiteiden oikea-aikaisuus

Älä anna rikkaruohojen vain olla, vaan käsittele ne aina ennen kuin ne ehtivät tuottaa siemeniä. Rikkaruohojen kyky levittäytyä voi olla uskomattoman tehokas.

Täällä pohjoisella pallonpuoliskolla kriittiset kuukaudet ovat huhtikuu, toukokuu ja kesäkuu. Kukkapenkkien ja kasvimaiden reunat voidaan suojata rikkaruohoilta rajaamalla, muodostamalla fyysisen esteen niiden leviämiselle (toimii erityisesti leinikkejä, villiviinejä ja ruohokasveja vastaan). Kukkapenkkien muokkaaminen takaa, että pysyt työn touhussa, mutta se myös säästää kasteluun kuluvaa aikaa: ”Yksi muokkauskerta vastaa kahta kastelukertaa”.