Oikea tapa ruiskuttaa

3 min lukuaika
Jaa

Ruiskuttaminen on kaikkien hyönteisiä ja loistauteja vastaan tarkoitettujen biologisten käsittelyjen perusta, ja sitä voi käyttää myös rikkaruohojen torjuntaan. Ruiskuttamalla on mahdollista levittää käsittelyyn käytettävää valmistetta (vedellä laimennettua tiivistettä) ohuena sumuna ei-toivotuille kasveille tai heinille.

Ennen käyttöä on suoritettava seuraavat yksinkertaiset toimet:

  1. Paikallista puutarhassa havaitsemasi ongelma.
  2. Tunnista tarvittavan tuotteen tyyppi.
  3. Etsi sopivin tuote puutarhamyymälän myyjän ohjeiden perusteella.
  4. Käytä tuotetta sen käyttöohjeiden ja asiantuntijan neuvojen mukaisesti

Laske tarvittava vesimäärä

Kun pinta-alan perusteella lasketaan tarvittava määrä, tuotetta voi käyttää säästeliäästi mutta aiempaa tehokkaammin eikä käyttäjän tarvitse huolehtia ylimääräisen nesteen hävittämisestä.

Ruiskun voi hetkessä kalibroida käyttävän tuotteen määrän ja käsiteltävän pinta-alan mukaan.

Vesimäärä lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti

Veden määrä (litraa) = Ruiskun kapasiteetti – Säiliössä olevan veden määrä, kun vettä on ruiskutettu niin, että kasvin lehtiin on muodostunut pisara

Jos esimerkiksi vettä on jäljellä kaksi litraa, valmista 5 L – 2 L = 3 L liuosta (ottaen huomioon valmistajan annosteluohjeen kolmeen litraan vettä).

Jos valmistajan annosteluohje on 15 ml valmistetta viiteen litraan vettä, lisää kolmeen litraan vettä 9 ml valmistetta.
Tämä on ”kolmen sääntö”: (15 x 3) / 5 = 9 ml kolmeen litraan vettä.

Oikea ruiskutustapa

Ruiskuta, kunnes lehden päästä roikkuu pisara, joka ei putoa alas.

  • Lisää ruiskuun määritetty määrä puhdasta vettä (esimerkiksi 5 L).
  • Ruiskuta kasveja, kunnes lehtien kärkeen muodostuu pisara.
  • Tyhjennä loppu säiliöstä mitta-asteikolla varustettuun astiaan.

Huomioi sääolot: 

  • Aurinko: voimakas auringonpaiste voi heikentää tuotteen tehoa. Kosketuksen kautta vaikuttavat tuotteet hajoavat 15 päivän kuluessa voimakkaassa auringonvalossa.
  • Sade: sade voi liuottaa jotkin tuotteet pois. Kosketuksen kautta vaikuttavat tuotteet huuhtoutuvat nopeasti pois sateessa, sillä ne eivät ehdi tunkeutua kasvin sisään. Siksi on huomioitava tuotteen levityspäivän sääolosuhteet.
  • Tuuli: älä yritä käyttää tuotteita voimakkaalla tuulella. Tuotteen (rikkaruohojen torjunta-aineen) levittäminen voi vahingoittaa ympäristössä olevia kasveja, vihannesviljelmiä ym. ja aiheuttaa eripuraa naapurien kanssa.

*Tunkeutuu kasviin lehden kautta ja kiertää kasvin sisällä sen solunesteen mukana. Jos kyse on hyönteisten torjunta-aineesta, koko kasvi muuttuu myrkylliseksi hyönteisille.

Itsensä suojaaminen

Käsittelyn ja sen valmistelutoimien aikana on käytettävä suojakäsineitä, vettä läpäisemättömiä vaatteita ja suojalaseja, jottei ainetta pääse iholle tai silmiin. Älä juo, syö tai tupakoi aineen levittämisen aikana.

Säilytä myrkylliset aineet aina lukitussa, hyvin tuuletetussa säilytyspaikassa, jossa lapset tai eläimet eivät pääse niihin käsiksi. Säilytä torjunta-aineita palonkestävillä ja nestettä imemättömillä hyllyillä suojattuna kuumuudelta, kosteudelta ja pakkaselta.

Älä laske huuhteluvettä tai käyttämättä jäänyttä tuotetta viemäriin, sadevesiviemäriin, vesistöön tai tontille. Kysy kunnan jätehuoltoviranomaisilta lisätietoja tällaisten tuotteiden hävittämisestä.

Muista aina suojata myös kaikki pinnat, seinät ym., kun tuotetta levitetään ruiskulla.

3 min lukuaika
Jaa