Ruoste: tunnistaminen, torjunta ja ennaltaehkäisy

2 min lukuaika
Jaa

Onko kasvisi lehdissä kuparisia oransseja täpliä? Se on luultavasti ruostetta! Lue tästä, kuinka tunnistaa se, torjua sitä ja estää sen toistumisen. 

Mitä ruoste on?

Ruoste on yksi yleisimmistä kasvitaudeista. Tämä sienitauti ilmestyy yleensä keväällä ja syksyllä ja leviää todella nopeasti. On tärkeää toimia heti, kun huomaat sen ensimmäiset merkit, jotta sienet eivät vahingoita kasvia enempää. Sitä esiintyy yleisesti ruusuissa ja sitrushedelmissä, mutta se voi vaikuttaa moniin kasvityyppeihin, hedelmiin ja kukkiin. Tämä tauti vaikuttaa kasvien fotosynteesiprosessiin, heikentää sitä ja kaiken kaikkiaan estää sitä kasvamasta kunnolla.  

Miten tunnistaa ruoste?

Ruoste on helposti tunnistettavissa. Se luo oransseja täpliä kaikkiin kasvin lehtiin. Vaikka täplät ovat yleensä oransseja, ne voivat olla myös punaisia, keltaisia, ruskeita tai mustia sienen tyypistä riippuen. Tartunta alkaa yleensä lehdistä, mutta sitä voi esiintyä myös varressa. 

Miten ruostetta torjutaan?

Ruosteen torjunta ei oikeastaan ​​eroa minkään muun sienitaudin torjunnasta.  

Ensimmäinen askel on poistaa kaikki tartunnan saaneet lehdet ja varret tai muut tartunnan saaneet osat (polta ne varmistaaksesi, että ne eivät tartu mihinkään muuhun puutarhassasi). 

Kuinka ehkäistä ruostetta?

Ennaltaehkäisevien menetelmien käyttö on ratkaisevan tärkeää, sillä sienitautia hoidettaessa ennaltaehkäisy on helpompaa kuin hoitaminen.  

Ruoste kehittyy kosteudessa, joten kastellessasi kasveja vältä lehtien kastelua ja kastele vain kasvin juurta ja vartta. Lehtiä on myös hyvä harventaa, jotta kosteus ei jää lehtiin.  

Varmistaaksesi, että ruosteet eivät leviä kasvien välillä, pidä huolta, että ne ovat riittävän kaukana toisistaan, sillä sienet ovat taitavia leviämään kasvista toisiin. 

2 min lukuaika
Jaa