Ruusujen istutus

1 min lukuaika
Jaa

Ruusuja pidetään usein vaikeahoitoisina puutarhakasveina, mutta valitsemalla kestäviä lajikkeita ja täyttämällä niiden kasvuvaatimukset saat nauttia kauniista, kukkivasta ruusupenkistä.

Ruusut tarvitsevat itselleen aurinkoisen kasvupaikan ja runsasmultaisen kasvualustan, joka on 40-60cm syvä. Ruusu vaatii kasvaakseen hyvin ravinteikkaan tai ravinteita pitävän multamaan. Auringonvaloa tulisi saada ainakin 6 tuntia päivässä, jotta ruusu kukkii menestyksekkäästi. Mullan tulee olla muhevaa ja tarpeeksi syvää ja maata kannattaa parantaa lannoitteilla sekä kalkitulla mullalla. Lannoitetta tulee olla runsaasti ja maan pH-arvon 5,5-7 välillä.

Ruusujen istuttamisen voi aloittaa keväällä sään salliessa maan muokkaamisen. Paljasjuurisia ruusuntaimia istutettaessa upota taimet kokonaan veteen 1-2 tunniksi ennen istuttamista. Astiataimet tulee kastella hyvin ennen muoviruukun tai -pussin poistamista. Ruusuja istutettaessa istutuskuopan tulee tarpeeksi leveä ja syvä, jotta juurilla on tarpeeksi tilaa. Puoli metriä on usein sopiva mitta kasville. Kuoppaan sekoitetaan reilusti lannoitettua ja kalkittua ruusumultaa. Taimi kastellaan kunnolla ja asetetaan kuoppaan. Varren tulee olla vähintään 15cm syvyydessä maanpinnasta, jotta ruusun varressa kyhmymäisenä erottuva jalostuskohta on mullan alla eikä palellu talvella. Täytä kuoppa ruusumullalla, tiivistä kevyesti ja kastele. Ruusun taimet tulee istuttaa 30-50cm päähän toisistaan.

1 min lukuaika
Jaa