Syksyisin sisään pyrkivät hyönteiset

2 min lukuaika
Jaa

Kirpeät aamut ja kotoisat illat takkatulen ääressä ovat tervetulleita syksyn merkkejä. Mutta syksy tuo tullessaan myös kutsumattomia vieraita – hyönteisiä.

Päivien lyhentyessä ja lämpötilan laskiessa alkavat hyönteiset etsiä itselleen talvehtimispaikkaa. Samaan aikaan kun itsekin haluat viettää enemmän aikaasi mukavissa, lämpimissä ja kuivissa sisätiloissa, myös hyönteiset saattavat pitää kotiasi sopivana talvilomakohteena.

Kun hyönteisiä alkaa ilmestyä kotiisi, ne etsivät suojaa kylmyydeltä, sateelta ja lumelta. Avoin ovi, seinäpaneelissa oleva halkeama tai mikä tahansa aukko kodissasi on hyönteisille mahdollisuus päästä sisätiloihin.

Sisälle päästyään hyönteiset viettävät talven horroksen kaltaisessa lepotilassa, diapaussissa. Talvehtimispaikkoina toimivat ullakot, seinien aukot ja kellarit.

Mistä tämä johtuu?

Muutamat kausittaiset tapahtumat vaikuttavat hyönteisten liikkumiseen. Tärkeimpiä näistä ovat päivän pituus ja lämpötila. Lyhyemmät päivät ja viileämpi ilma ovat hyönteisille merkkejä talvehtimispaikan etsimisen ajankohtaisuudesta. Jopa maan alla elävät hyönteisten toukat kaivautuvat syvemmälle maahan sen viilentyessä.

Miksi minun kodissani?

Monetkin syyt – joista monet ovat vain hyönteisten tiedossa – aiheuttavat sen, että hyönteiset valitsevat juuri sinun kotisi.

  • Hyönteisille on tavallista kerääntyä rakennusten länsi- tai eteläseinille. Nämä seinät varaavat paremmin auringon lämpöä ja lämmittävät hyönteisiä, joita voi olla tuhansittain.
  • Tietyt värisävyt houkuttelevat tietynlaisia hyönteisiä. Esimerkiksi typpyluteet pitävät vaaleista pinnoista.
  • Maakiitäjät pyrkivät usein rakennuksiin joiden perustusten vieressä on kukkapenkki.
  • Tuhatjalkaiset siirtyvät usein hyvin karikepitoisista kukkapenkeistä kosteisiin kellareihin.
  • Muurahaisilla ja torakoilla on tapana hakeutua sisätiloihin ilmojen viiletessä.
  • Hyönteisten talvehtiessa kotonasi jättävät ne jälkeensä kemiallisia jälkiä, jotka houkuttelevat paikalle myös seuraavan hyönteissukupolven.

Hyönteiset voivat myös olla kotonasi koska eivät erota puun kuorta ja talon seinää toisistaan. Molemmissa on koloja ja halkeamia, jotka ovat hyönteisten talvehtimiseen soveltuvia ja niiden mielestä yhtä hyviä vaihtoehtoja.

Tunnisteet

Syksyisin

hyönteiset

Syksyisin sisään pyrkivät hyönteiset

kotisuojaus

Tapa saada kaunis puutarha
Tapa saada kaunis puutarha
2 min lukuaika
Jaa