Villakilpikirvat: havaitse, torju, ennaltaehkäise

3 min lukuaika
Jaa

Tuholaiset ja hyönteiset voivat olla hyvin tuhoisia kasveillesi, joten on tärkeää pitää niitä aina silmällä. Villakilpikirvat ovat hyvin yleinen kirvalaji, joka voi aiheuttaa paljon haittaa kasveillesi. Villakilpikirvatartunnan merkkinä on kasvin peittyminen valkoiseen, puuvillan näköiseen aineeseen. Tästä artikkelista selviää, kuinka tunnistat villakilpikirvojen käyneen kasviesi kimppuun, kuinka voit torjua niitä sekä kuinka voit ennaltaehkäistä niiden leviämisen uudelleen ja muihin kasveihin

Mitä villakilpikirvat ovat?

Villakilpikirvat ovat todella pieniä hyönteisiä (yli 2 mm:n kokoon asti), jotka rakastavat sisä- ja ulkokasviesi kimppuun käymistä. Ne pitävät kosteudesta, lämmöstä ja suljetuista tiloista, minkä vuoksi niitä löytyy sisätiloista, mutta tämä ei kuitenkaan estä niitä valtaamasta myös ulkokasvejasi.  

Kilpikirvat voivat aiheuttaa paljon tuhoa imiessään nestettä kasveistasi heikentäen niitä ja toisinaan myös ruiskuttaen myrkkyjä kasvien varsiin ja lehtiin.  

Kun huomaat kasvissasi merkkejä villakilpikirvatartunnasta, on tärkeää toimia nopeasti, koska ne lisääntyvät vauhdilla. Vaikka yhden villakilpikirvan elinkaari kestää vain 7–10 viikkoa, ne voivat munia yli 100 munaa noin kahden viikon aikana. Tämä nopea lisääntyminen voi aiheuttaa kasveillesi vakavaa haittaa, ja mikäli sitä ei käsitellä ajoissa, kasvi voi kuolla.  

Kuinka villakilpikirvat voi tunnistaa?

Villakilpikirvat ovat hyvin pieniä hyönteisiä (kooltaan vain 2 mm), joten hyönteisen itsensä löytäminen voi olla hankalaa, ellet tiedä mitä etsit.  

Mahdollisen villakilpikirvatartunnan tärkein merkki on valkoisen, puuvillan näköisen hötön esiintyminen kasvin päällä. Tämä puuvillan näköinen aine on villakilpikirvojen tuottamaa valkoista, jauhomaista ainetta.   

Muita kasveistasi havaittavia villakilpikirvojen merkkejä ovat lehtien värin haalistuminen, heikko kasvu ja toisinaan mustat pilkut.  

Mutta etenkin valkoinen, puuvillan näköinen aine on yleisin tapa tunnistaa ne.  

Vinkki: tutkiessasi villakilpikirvojen esiintymistä katso kasvin joka puolelle, koska ne tykkäävät piiloutua lehtien alle ja muihin paikkoihin, joihin et yleensä tule katsoneeksi! 

Kuinka villakilpikirvoja voi torjua?

Villakilpikirvojen torjumiseen on erilaisia tapoja, mutta tärkeintä on toimia nopeasti, ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa liikaa vahinkoa kasville.  

Jos kyseessä on vähäinen esiintyminen, voit yrittää pestä kasveja suihkuttamalle niihin vettä letkun avulla. Veden paineen pitäisi poistaa villakilpikirvat ja niiden munat kasveista. Tämä tekniikka ei kuitenkaan sovi käytettäväksi hyvin hauraille kasveille, koska veden paine voi vahingoittaa niitä. Varmista tätä tekniikkaa käyttäessäsi, että pyyhit kasvien lehdistä pois ylimääräisen valkoisen aineen ja veden.   

Tehokkaampi ja kaikille kasveille toimiva tapa on ostaa tähän tarkoitukseen valmistettuja tuotteita. Useimmat näistä torjunta-aineista ovat öljypohjaisia, ja ne peittävät villakilpikirvat sekä niiden munat tappaen ne.  

Jos kyseessä on laaja tartunta, turvallisin tapa villakilpikirvoista eroon pääsemiseksi on leikata tartunnan saaneet oksat ja polttaa ne (jos jätät ne ulos, ne leviävät koko puutarhaasi). 

Jos tartunnat toistuvat, kannattaa vaihtaa ruukkumulta, koska se voi sisältää jäämiä villakilpikirvoista tai niiden munista! 

Kuinka villakilpikirvoja voi ennaltaehkäistä?

Villakilpikirvoista eroon pääseminen on vaikeaa, joten paras ratkaisu on tartunnan ennaltaehkäisy. Siihen riittää kasvien pyyhkiminen säännöllisesti liinalla. Tämä pyyhkii pois kaikki tuholaiset, mutta auttaa myös pääsemään eroon sisäkasveihin kertyvästä pölystä, joka voi estää niitä kukoistamasta. 

Ennen uuden kasvin tuomista sisälle tutki se perinpohjaisesti varmistaaksesi, että siinä ei ole mitään tartuntaa jo valmiina.  

3 min lukuaika
Jaa