Huonekasviopas

3 min lukuaika
Jaa

Monet huonekasvien ongelmista ja kuolemista johtuvat omistajien laiminlyönneistä. Pienellä huolenpidolla ja huomiolla tämä on kuitenkin vältettävissä.

Uuden huonekasvin hoito

Ostettu huonekasvi sijoitetaan usein huoneennurkkaan koristeeksi, missä sitä kastellaan vain satunnaisesti. Tavallisesti kasvi pidetään alkuperäisessä ruukussaan kasvumullassa ja laitetaan koristeruukkuun, mutta tosiasiassa tämä voi ennen pitkää olla haitallista kasville.

Hyviä käytäntöjä uusien huonekasvien hoitoon:

  • Ensimmäisten viikkojen ajan uuden kasvin annetaan sopeutua uuteen kasvuympäristöönsä pitämällä se alkuperäisessä ruukussa ja mullassa.
  • Istuta kasvi uuteen ruukkuun.
  • Käytä huonekasveille tarkoitettua kukkamultaa. Sepitää kosteuden paremmin sisällään ja sisältää enemmän ravinteita.
  • Huolehdi, että kasvin multamäärä on sama kuin ennen mullanvaihtoa.
  • Käytä aluslautasta ruukun alla, jotta vältät mahdollisesti ruukusta valuvan veden tai mullan aiheuttamat vahingot.
  • Ruukkusora, koristekivet ja vastaavat materiaalit auttavat kukkamultaa säilyttämään kosteuden.
Protect Garden
Provanto Spray

Nopeatehoinen ja pitkävaikutteinen spray imevien tuhohyönteisten torjuntaan koristekasveista sisätiloissa. Vaikuttaa systeemisesti eli leviää lehtien kautta kasvin nestekierron mukana koko kasviin suojaten sitä jopa 8 viikon ajan. Vaikuttaa nopeasti Suojaa jopa 8 viikkoa  Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Huonekasvien kastelu

Epäsäännöllinen kastelu vaikuttaa kasvin terveyteen ja kasvuvauhtiin. Säännöllinen kastelu takaa kasville vakaan kasvualustan.

Nuutuneet lehdet ensimmäinen merkki siitä, ettei kasvi saa tarpeeksi vettä. Tämän jälkeen lehdet lakastuvat ja muuttuvat ruskeiksi. Kaikki huonekasvit tarvitsevat silloin tällöin vettä. Suurilehtiset viherkasvit vaativat paljon vettä ja kuivuvat helposti. Lue kasvin etiketti sekä alkuperäiset ohjeet ja seuraa niissä annettuja kasteluohjeita.

Kasvia kastellessa kaada vesi suoraan kukkamultaan ja vältä itse kasvin kastelua. Ruukun pohjassa on hyvä olla reikiä, joista ylimääräinen vesi voi valua pois. Jos ruukun pohjassa ei ole reikiä, kastele kasvi hitaasti jotta vesi ei valu yli. Harva kasvi kestää mullan jatkuvaa märkyyttä ja vedessä seisomista, jolloin juuret helposti mätänevät.

Myös liiallinen kastelu voi tappaa kasvin ja voi olla yhtä haitallista kasville kuin liian vähäinen kastelu. Kellertävät lehdet, mädäntyvä varsi ja mahdolliset sienitaudit ovat merkkejä siitä, että kasvisi saa liikaa vettä. Säännöllisyys ja maltillisuus ovat huonekasvin kastelun tärkeimmät piirteet.

Yleisesti huonekasvien hoidosta

Poimi ja nypi kuolleet kukat sekä mädäntyneet tai kuolleet lehdet mahdollisimman nopeasti. Näin ehkäiset tartuntoja sekä koko kasvin mädäntymisen.

Esineiden tavoin myös huonekasvit keräävät pölyä. Kasvin ulkonäön lisäksi pöly vaikuttaa haitallisesti myös kasvin terveyteen, sillä kasvin lehdet eivät pysty hengittämään ja kasvit saavat tauteja ja tuholaisia helpommin. Säännöllinen lehtien pyyhkiminen molemmilta puolilta kostealla liinalla pitää pölyn loitolla ja lehdet siistin näköisinä.

Kuiva ja lämmin sisäilma vaikuttavat huonekasvien terveyteen. Suihkuttele kasveja säännöllisesti vedellä. Huoneilman kosteuden lisääminen on hyväksi niin ihmisille kuin huonekasveillekin.

Lämpötilanvaihtelut päivän ja yön aikana voivat vahingoittaa kasveja. Ikkunalaudalla olevat huonekasvit voit tarvittaessa suojata vetämällä verhon tai sälekaihtimen niiden eteen.

Tarvitseeko huonekasvi valoa?

Huolehdi, että huonekasvisi on luonnonvalossa. Kaikki kasvit tarvitsevat valoa viihtyäkseen ja kasvaakseen ja voivat huonosti hämärässä. Kuitenkin on myös kasveja, jotka eivät pidä suorasta auringonvalosta. Onkin tärkeää selvittää millaisessa valossa kasvi parhaiten viihtyy. Kasvin ruukun kääntäminen tietyin väliajoin on keino pitää kasvi kokonaisuudessaan hyvinvoivana ja estää lehtien kellastuminen.

Huonekasvin ravinteet

Ruukuissa olevat kasvit tarvitsevat ravinteita erityisesti tuottaessaan nuppuja. Sopivan ravinteen säilyttäminen kastelukannun vieressä on hyvä keino muistaa ravinteiden käyttö säännöllisin väliajoin. Kasvin siirtäminen puutarhaan tai terassiin kesän ajaksi on kasville hyväksi. Sade puhdistaa ja raikas ilma piristää kasvia ja parantaa sen kasvua. Muistathan kuitenkin, etteivät huonekasvit kestä pakkasta.

3 min lukuaika
Jaa