Huonekasvien lisääminen

3 min lukuaika
Jaa

Huonekasvien lisäämisellä tarkoitetaan yhden kasvin lisäämistä tai laajentamista erilaisin tavoin.

Osa lisäämistavoista, esimerkiksi jakaminen ja pistokkaat, ovat helppoja ja yksinkertaisia. Ilmajuurrutus puolestaan on haastavampi tapa lisätä kasvia. Puutarhakasveista poiketen huonekasveja ei kylvetä siemenistä. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi alla luetelluista sopivammista vaihtoehdoista.

Pistokkaat

Useimmat huonekasvit voidaan kasvattaa pistokkaista, jotka voivat olla varsi-, lehti- tai latva- ja versopistokkaita. Koska täydellistä onnistumista ei voi taata, kannattaa aina ottaa useampi pistokas yhdellä kertaa.

Latva- ja versopistokas

Latva- ja versopistokkaat saadaan huonekasveista leikkaamalla pistokas kasvin kukinnottomasta kohdasta. Pistokas ei saa olla 15cm pidempi. Pistokas leikataan lehtihangan alapuolelta, eli siitä kohdasta, josta lehti kasvaa ja siitä irrotetaan alimmat lehdet.

Useampi pistokas asetetaan kukkamultaan riittävälle etäisyydelle toisistaanPistokkaan juurtumista autetaan luomalla sille kasvihuoneympäristö, joka onnistuu helposti suojaamalla pistokas muovipussin tai lasikuvun avulla.

Lehtipistokas

Lehtien kasvaessa suoraan kasvin varresta leikataan pistokkaat irti niin, että pistokkaaseen jää lehti sekä pitkä lehtiruoti. Lehtiruoti asetetaan kokonaan multaan ja lehtiosa jätetään mullan pinnalle.

Koko lehti sekä lehtiruoti irrotetaan saintpaulian kaltaisista kasveista. Anopinkieliä ja soilikkeja lisättäessä voidaan käyttää myös lehdenpalapistokasta, jossa tulee kuitenkin olla mukana pala kasvin lehtisuonta.

Joitakin mehikasveja voi lisätä vetämällä irti lehden, antamalla sen kovettua 2 vuorokauden ajan ja sen jälkeen asettamalla sen kukkamultaan.

Varsipistokas

Varsipistokkaita voi ostaa istutusvalmiina, mutta ne ovat myös helppo tapa lisätä lohikäärmepuun ja kirjovehkojenkaltaisia paksuvartisia kasveja.

Täysikasvuisen puuvartisen kasvin voi leikata useampaan osaan, jos siinä on ainakin yksi lehtiruoto. Jokainen osa asetetaan ruukkuun puoliksi mullan alle.Lehtiruotojen tulisi osoittaa ylöspäin, sillä ne lähtevät kasvattamaan versoja.

Taivukas

Tämä lisäämistapa on helppo, mutta versominen vie aikaa. Pitkä oksa tai sivuhaara taivutetaan rautalangan avulla maahan ylösalaisin olevan U-kirjaimen muotoon emokasvin viereen. Osa taivutetusta oksasta tai sivuhaarasta laitetaan multaan emokasvin kanssa samaan tai erilliseen ruukkuun.

Koska tämä lisäämistapa on hidas, kannattaa useammasta oksasta tai sivuhaarasta tehdä taivukas samalla kertaa. Versominen on merkki taivukkaiden juurtumisesta, jolloin ne voidaan leikata irti emokasvistaan.

Taivukkaat ovat hyvä lisäämistapa köynnöskasveille.

Rönsyt

Jotkin huonekasvit tuottavat pieniä versoja eli rönsyjä lehtiin tai kukkavanojen tilalle. Rönsyt kasvattavat usein itse pienet juurenalut, jolloin ne voidaan irrottaa emokasvista ja istuttaa suoraan multaan kasvamaan. Jos rönsyllä ei ole juuria, voi sen asettaa multaan ja irrottaa emokasvista juurruttuaan.

Tämä lisäämistapa soveltuu esimerkiksi rönsyliljoille, rikoille sekä aaroninparralle.

Jakaminen

Monet huonekasvit kasvattavat emokasvin viereen juuristosta uusia yksilöitä. Nämä uudet yksilöt voi istuttaa helposti omiin ruukkuihinsa kasvamaan. Kuitenkin on tärkeää muistaa poistaa koko kasvi ruukustaan, jotta juurakon voi jakaa helposti.

Mullan saattaa joutua poistamaan, jotta emokasvin ja taimen yhtymiskohdan löytää. Taimi leikataan irti emokasvista varovasti joko käsin tai terävällä veitsellä. Tämän jälkeen emokasvin voi istuttaa uudelleen ja taimi asetetaan omaan tuoreeseen kasvumultaan. Muista kastella taimi hyvin jakamisen jälkeen.

Jakaminen soveltuu hyvin esimerkiksi saintpaulioille, joillekin saniaisille sekä anopinkielille.

Ilmajuurrutus

Ilmajuurrutus on hyvä lisäämistapa, joka ei häiritse emokasvin kasvua. Se soveltuu hyvin isoille, puuvartisille kasveille.

Valitse terve varsi ja tee siihen viilto korkeintaan 60cm päähän varren päästä. Muutaman sentin päässä viillon yläpuolella tulisi olla lehti. Huolehdi, ettei viilto mene varren keskiosaa syvemmälle.

Laita viiltoon tuppo sammalta, lisää sammalta myös varren ympärille ja peitä sammal muovipussilla. Sido pussin alaosa tiukasti varteen, ettei sammal pääse valumaan pois. Ennen pussin yläosan sitomista kostuta sammal. Kasvin annetaan olla muovipussissa, kunnes sammalen seassa näkyy juuria. Leikkaa varsi juurien alapuolelta ja istuta ruukkuun.

Ilmajuurrutus sopii monille suurikokoisille huonekasveille, esimerkiksi kumiviikunalle, lohikäärmepuille sekä peikonlehdille.

Protect Garden
Provanto Spray

Nopeatehoinen ja pitkävaikutteinen spray imevien tuhohyönteisten torjuntaan koristekasveista sisätiloissa. Vaikuttaa systeemisesti eli leviää lehtien kautta kasvin nestekierron mukana koko kasviin suojaten sitä jopa 8 viikon ajan. Vaikuttaa nopeasti Suojaa jopa 8 viikkoa  Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

3 min lukuaika
Jaa