Kylväminen

3 min lukuaika
Jaa

Siementen kylväminen ruukuissa sisätiloissa on yksi tapa aloittaa kasvimaa. Toinen vaihtoehto on kylvää siemenet suoraan ulos kasvimaahan. Kylväminen kasvimaahan on helppoa ja tuottoisaa.
Siementen kylväminen suoraan kasvimaahan sisältää useita ennalta arvaamattomia elementtejä: sään, hyönteiset ja ympäristön. Kuitenkin monet vihannekset, yrtit ja monivuotiset kasvit versovat helposti suoraan kasvimaahan kylvetyistä siemenistä.

Vihannekset

Kylvä juurekset suoraan kasvimaahan. Lämpimästä pitävät vihannekset vaativat pidemmän ajan versoakseen, joten ne kannattaa kylvää sisätiloissa ja siirtää kasvimaahan taimina. Tällaisia vihanneksia ovat esimerkiksi tomaatit ja paprikat. Kurkut ja kurpitsat voi kylvää suoraan kasvimaahan kun hallasta ei ole enää uhkaa.

Kukat

Osa kukista itää parhaiten viileässä maassa ja tulisikiin kylvää aikaisin kasvukauden alussa. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi hajuherne, kannukset sekä kaunokit. Osa kukista kasvaa myös paremmin siemenistä kuin taimista: esimerkiksi kiertokasvit, unikot ja koristekrassit kannattaa kylvää siemeninä suoraan kasvualustaan.

Yksivuotiset kukat tarvitsevat usein siemenenä kylvettäessä pidemmän kasvuajan, jolloin ne kannattaa kylvää sisätiloissa. Näitä kasveja ovat muun muassa petunia ja revonhännät. Muutkin lämpimän kauden yksivuotiset kasvit, muun muassa kosmoskukat, asterit ja samettikukat, kasvavat nopeasti kasvualustaan kylvetyistä siemenistä.

Helpot ohjeet

Valmistele maa. Käytä haravaa tai möyhennintä maan kuohkeuttamiseen. Hajota maapaakut ja poista kepit, kivet ja juuret. Lisää lannoitetta ja multaa luodaksesi parhaan mahdollisen kasvualustan. Lopuksi tasoita pinta.

Kylvä. Monissa siemenpaketeissa on kerrottuna siementen kylvösyvyys. Pääsääntö on, että kylvösyvyys saadaan kertomalla siemenen halkaisija kolmella. Poikkeuksia kuitenkin löytyy: osa siemenistä tarvitsee valoa itääkseen, jolloin ne tulee kylvää aivan maan pintaan. Tällaiset siemenet kannattaa vain painaa tiukasti maahan esimerkiksi lapion avulla.

Tärkeä kosteus. Kylvämisen jälkeen kastele siemenet kevyesti esimerkiksi suihkepullon avulla. Älä kaada vettä siemenille, sillä voimakas kastelu saattaa siirtää siemeniä. On tärkeää pitää kasvualusta kosteana. Kastele kasvualusta kahdesti päivässä mikäli istutuksesi ovat jatkuvassa auringonpaisteessa.

Merkitse istutuspaikka. Merkitse kylvörivit puutikkujen, keppien ja narun tai muiden merkkien avulla. Tämä on tärkeää etenkin, jos kylvät siemenet jo valmiiksi istutettujen kasvien väliin. Lisäksi muistat minne siemenet on kylvetty ja tunnistat istuttamasi kasvit.

Tunnista taimet. Opettele erottamaan taimet rikkaruohoista. Siemenpaketeissa on usein kuva siitä kasvavista taimista, mutta kuvia löydät helposti myös internetistä. Jos et ole varma, anna kasvin kasvaa varmasti tunnistettavaksi asti ennen irti repimistä. Tarkkaile taimia myös tuholaisten varalta.

Harvenna taimia. Harventaessa taimia noudata siemenpakkauksen ohjeita. Kasvin juuret säästyvät, jos repimisen sijaan katkaiset taimet maanrajasta pienten saksien tai kynsien avulla.

Noudata myös näitä kylvövinkkejä:

  • Istuttaessasi erittäin pieniä siemeniä sekoita siemenet multaan helpottaaksesi niiden leviämistä ympäri kasvualustaa.
  • Istuttaessasi suurikokoisia siemeniä tee niille suuri vako ja ripottele siemenet riittävälle etäisyydelle toisistaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kynää tai tikkua tehdäksesi niille yksittäisiä kylvöreikiä.
3 min lukuaika
Jaa