Salaatin viljely

2 min lukuaika
Jaa

Kasvattamalla salaatit itse voit täyttää salaattikulhosi tuoreilla aineksilla koko kesän ajan. Siemenpaketin hinnalla voit korjata satoa keväästä syksyyn ja säästää kotisi ruokakustannuksissa.

Suurin haaste salaattien kasvattamisessa on kesän lämmön aiheuttama salaatin aikainen kukinta. Salaatin kukkavartisuus pilaa salaattisadon muuttaen salaatin kitkeräksi. Oikeilla kasvatusmenetelmillä ja valitsemalla oikeat salaattilajikkeet voit välttää lämmön aiheuttamat ongelmat.

Istutuspaikka

Auringossa koko päivän kylpevä salaattipenkki on hyvä alkukeväästä, mutta kesän aikana se saattaa nopeuttaa kukintaa. Istuta salaatit paikkaan, jossa lehdet ovat iltapäivän ajan varjossa. Toinen vaihtoehto on istuttaa salaatit ruukkuihin, joissa ne on helppo siirtää iltapäiväksi varjoon. Leveät ja matalat astiat tai säiliöt soveltuvat hyvin matalajuurisille salaateille.

Salaatille sopiva maa

Salaatit vaativat kasvaakseen multavan, kuohkean, ravinteikkaan ja kostean kasvualustan. Kasvualustan tasainen kosteus parantaa salaatin laatua ja takaa tasaisen kasvun. Käännä maa lapiolla tai talikolla, poista mahdolliset rikkaruohot juurineen ja kalkitse maa. Salaatti viihtyy hyvin kalkitussa maassa, jonka pH on 6-7. Happamuuden voit tarkistaa helposti esimerkiksi apteekista saatavilla pH-liuskoilla. Paranna maan rakennetta sekoittamalla perusmaahan 10–15 sentin kerros hyvää kompostimultaa. Lisää multaa, kun istutetut siemenet ovat versoneet lehtiä. Salaatin kasvettua noin 10cm korkuiseksi ravitse salaattia muutaman viikon välein vesiliukoisella lannoitteella.

Kylväminen

Itääkseen salaatti tarvitsee valoa. Peitä siemenet kevyesti mullalla ja istuta ne tasaisesti kasvualustalle. Harvenna istutusta salaattien ollessa 5-10cm korkeita tai siirtäessäsi taimet lopulliseen kasvupaikkaan.

Koska salaatit ovat nopeakasvuisia, kannattaa niitä istuttaa 10–14 päivän välein. Näin takaat itsellesi tuoreen salaattisadon koko kesän ajan. Salaatinsiemenet itävät parhaiten viileässä säässä. Jos haluat kylvää salaatteja keskikesällä, kylvä siemenet sisätiloissa viileässä huoneessa ja siirrä ne ulos niiden versoessa.

Sadonkorjuu

Salaatin kasvaessa aloita sen kerääminen alimmista ja uloimmista lehdistä. Lopulta leikkaa kasvusto maanpintaan saakka tai vedä kasvi irti. Yhdestä siemenestä kasvaa 3-4 kasvustoa ennen kasvin kuolemista. Mikäli olet istuttanut lajikkeita jotka kasvavat uudelleen voit leikata kasvin muutaman senttimetrin päästä maata. Muista lannoittaa maa harvennuksen jälkeen.

Vinkkejä onnistuneeseen salaattisatoon

  • Sekoita siemenpussi hyvin kylväessäsi salaattisekoitusta tai Mesculun-salaattia.
  • Istuta keskikesällä lämpöä sietäviä salaattilajikkeita tuoreen sadon saamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi romaine-salaatit sekä Lollo Rosso.
  • Kastele salaatit päivittäin ja vähällä vedellä. Vesi ei saa olla kylmää.
  • Lannoita maata pitääksesi se ravinteikkaana ja pidä juuret kosteina. Käytä leikattua ruohoa, kompostia tai männynneulasia pitääksesi etanat loitolla.
  • Kasvattaessasi useamman kerran kasvavaa salaattilajiketta hyödynnä saksia tai ohutteräistä veistä kerätessäsi ja harventaessasi satoa.
  • Hyviä useamman sadon tuottavia salaattilajeja ovat useimmat lehtisalaatit.
2 min lukuaika
Jaa