Leikkaus

2 min lukuaika
Jaa

Säännöllinen leikkaus pitää nurmikon muodossaan ja tekee siitä tiheän ja voimakkaan. Hyvin hoidettu nurmi on rikkaruohoille vaikea kasvualusta.

Säännöllinen leikkaus noin kerran viikossa edistää ruohon kasvua ja on tärkeä osa nurmikon huolenpitoa. Perussääntönä voidaan pitää, että nurmi tulisi leikata sellaiseen pituuteen, joka on kaksi kolmasosaa nurmen lähtöpituudesta. Ehdoton minimikorkeus nurmelle on 3-3,5cm. Liian lyhyt nurmikko käyttää kaiken kasvin energian uusien versojen kasvattamiseen, jolloin sen juuristo kärsii. Käytä leikkaamiseen aina teräväteräistä ruohonleikkuria, jolloin vähennät sairauksia nurmikon reunoilla.

Leikatessasi nurmikkoa luot sille edellytykset kukoistaa tai vaihtoehtoisesti kuolla. Alla olevien ohjeiden avulla kasvatat terveempää nurmikkoa, torjut rikkakasvien kasvua ja ehkäiset kasvitautien leviämistä nurmikollasi.

Leikkaus parantaa ruohon kasvua

Nurmikkoa on helppoa ajatella yhtenä suurena kokonaisuutena. Nurmikko koostuu kuitenkin yksittäisistä nurmikasveista, ja tämän muistaminen voi edesauttaa menestyvää nurmikon kasvua. Kuten muillakin kasveilla, myös nurmikon leikkaaminen tekee siitä tuuheamman ja auttaa sitä kasvamaan. Nurmikon leikkaamatta jättäminen heikentää nurmikasveja ja nurmikko altistuu helpommin tuholaishyönteisille ja jyrsijöille. Liian pitkäksi kasvaneen ruohon leikkaaminen on myös vaikeaa. Oikean pituinen ruoho vaatii vähän huoltoa, kestää kuivuutta eikä kärsi rikkaruohoista.

Sopiva leikkauskorkeus

Nurmen leikkaaminen oikean pituiseksi on tärkeää nurmikon terveyden kannalta, mutta ihanteellinen korkeus vaihtelee ruoholajin, vuodenajan ja kasvuolosuhteiden mukaan. Ruoho vaatii useamman leikkauskerran kasvukauden aikana.

Tärkein sääntö nurmikon leikkauksessa on, ettei nurmesta saa koskaan poistaa enempää kuin kolmasosan sen pituudesta. Toisin sanoen, määritettyäsi nurmikon ihannekorkeuden annat sen kasvaa kolmanneksen pidemmäksi. Kasvukaudella valmistaudu leikkaamaan nurmi kerran viikossa, hitaan kasvun aikana nurmea voi leikata huomattavasti harvemmin, jos ollenkaan.

Ruoho kannattaa pitää sen korkeimman suosituskorkeuden pituisena etenkin kuivemman kauden aikana. Pidemmän ruohon juuret ulottuvat syvemmälle, jolloin ne nostavat vettä tehokkaammin. Pidempi ruoho myös varjostaa maaperää, mikä auttaa vähentämään veden haihtumista ja estää rikkaruohojen tunkeutumisen nurmikolle.

Leikkaa ruoho sen ollessa kuiva ja terävällä ruohonleikkuriterällä. Nurmikkoa leikatessa ei kannata ajaa ruohonleikkurilla aina samaa reittiä, vaan vaihdella suuntia ja reittejä. Näin vältyt urien muodostumiselta etkä tiivistää maata nurmen alla.

2 min lukuaika
Jaa