Puutarhat, terveytesi liittolaiset

2 min lukuaika
Jaa

Yli 10 000 vuoden ajan, kun ihminen kehittyi metsästäjä-keräilijä-kalastajasta maanviljelijä-karjankasvattajaksi, historiamme on ollut erottamattomasti sidoksissa maahan, maaperään, humukseen (joka on sanana samaa juurta kuin ”human”, ihminen!).

Viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana moderni elämäntapamme on kuitenkin vieraannuttanut meidät näistä juuristamme, mikä on vähentänyt päivittäistä liikuntaamme ja saanut meidät kuluttamaan teollisesti tuotettuja elintarvikkeita, jotka kulkevat keskimäärin satoja kilometrejä ennen päätymistään lautasellemme.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että liian moni kehittyneiden maiden asukas liikkuu liian vähän pysyäkseen kunnossa ja terveenä. Lisäksi yleinen suositus on syödä päivittäin viisi hedelmää tai vihannesta ja suosia ympäristöä säästäviä, mahdollisimman vähän torjunta-aineita käyttäviä tuotantotapoja ja kausituotteita.

Puutarhanhoito on tähän ihanteellinen ratkaisu, sillä siinä yhdistyvät hyödyllisyys ja hauskuus. Se edesauttaa sekä kehon että mielen terveyttä ja tuottaa herkullisia, terveellisiä hedelmiä ja vihanneksia, jotka voi poimia suoraan puutarhasta lautaselle.

« Puutarhahoito on terveysliikuntaa! »

Tiesitkö tätä?

Puoli tuntia puutarhanhoitoa vastaa 20 minuutin kävelyä 30 tai 15 minuutin pyöräilyä, ja 1 000 neliömetrin nurmikon säännöllinen leikkaaminen itse kulkevalla ruohonleikkurilla tuo vuodessa 100 kilometriä kävelyä. Lisäksi puutarhanhoitoon kuuluvat toimet, kuten oksastaminen, karsiminen, kitkeminen ja istuttaminen, parantavat liikkuvuutta. Kukkapenkin kitkeminen ylläpitää notkeutta, taimien ja pensaiden istuttaminen ja puiden oksiminen kehittää voimia ym.

Puutarhanhoidon on lääketieteellisesti todettu auttavan ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja ylipainoisuutta.

Puutarhanhoito hoitaa mielenterveyttä!

Virityt luonnolliseen rytmiin, saat fyysisen kontaktin maahan ja voit korjata todellisia oman työsi hedelmiä.  Puutarhaa hoitamalla ihminen voi luoda oman rentouttavan maailman, jonka tuotoksia voi jakaa muiden kanssa. Puutarhanhoito on erinomainen tapa lievittää stressiä!

Puutarhanhoito tuottaa terveellistä ruokaa!

Loistava esimerkki elintarvikkeiden lyhyestä kierrosta: ei ole parempaa tapaa suosia lähiruokaa kuin omistaa oma kasvimaa ja hedelmätarha! Tiedät mitä syöt, sillä muodostat itse koko tuotantoketjun puutarhasta lautaselle. Itse kasvattamasi ruoka on varmasti ravinteikasta ja maukasta. Koska kasvikset syödään hyvin nopeasti poimimisen jälkeen, kaikki niiden terveelliset ominaisuudet ovat tallella: vitamiinit sekä terveyttä edistävistä ja antioksidanttisista ominaisuuksistaan tunnetut polyfenolit.

Puutarhanhoito on harrastus, josta on monia etuja.

Puutarhanhoito tuottaa parempaa terveyttä itsellesi, läheisillesi ja ympäristölle!

2 min lukuaika
Jaa