3 tapaa estää hyönteisten pääsy kotiisi

2 min lukuaika
Jaa

Näillä keinoilla voit vähentää – tai jopa ehkäistä – jokasyksyisen hyönteisten ilmestymisen kotiisi.

Alla olevat kolme torjuntatapaa auttavat sinua hyönteisten torjunnassa. Käyttämällä yhtä tai useampaa torjuntatapaa luot tehokkaan puolustuksen hyönteisiä vastaan.

Fyysiset torjuntatavat

Fyysisissä torjuntakeinoissa estetään hyönteisten sisäänpääsy tukkimalla hyönteisten mahdolliset sisäänpääsyreitit. Tiivistä ikkunankarmit erityisesti kellarissa, korjaa halkeamat tuuletusaukkojen ympärillä, tarkista mahdollisten hyttysverkkojen tiiviys ja vaihda ovien kuluneet tiivistenauhat uusiin. Näillä keinoilla pidät hyönteiset ulkona ja samalla pienennät talosi energiankulutusta.

Pidä ovet suljettuna; hyönteinen ei tarvitse kuin sekunnin ryömiäkseen tai lentääkseen sisään. Sisään lentäneistä kärpäsistä pääset helpoimmin eroon kärpäslätkän tai kärpäspaperin avulla, joita kannattaa ripustaa ovien tai aurinkoisten ikkunoiden lähelle.

Kemialliset torjuntatavat

Kemiallisia torjunta-aineita tulee käyttää vasta, kun hyönteisistä on havaintoja sisätiloissa. Hyönteistentorjunta-aineiden käyttö ennaltaehkäisevästi ei ole sallittua. 
Jos hyönteisistä on havaintoja sisätiloissa, saattaa raemuodossa oleva torjunta-aine tarjota pidemmän vaikutusajan kuin nestemäisessä muodossa oleva torjunta-aine.

Perinteiset torjuntakeinot

Perinteisten torjuntakeinojen avulla pyritään vähentämään hyönteisiä talossa ja sen ympäristössä eliminoimalla niille tyypilliset ja mieluiset elinympäristöt.

  • Poista kasvit perustuksista. Siisti pensaat ja puut niin, etteivät niiden oksat osu rakennuksen julkisivuun tai roiku kattorakenteiden päällä. Nämä voivat hyönteisille oivia keinoja kiertää mahdolliset torjunta-aineet ja päästä sisätiloihin.
  • Älä säilytä polttopuita sisätiloissa. Ulkona huolehdi, etteivät puut kosketa rakennuksen julkisivua tai maata. Monet hyönteiset talvehtivat puussa: sisälle siirryttäessä puun lämpötila nousee, jolloin hyönteiset heräävät ja ryömivät ulos.
  • Pidä talosi perustukset kuivina ja käytä rännejä sekä räystäitä veden poistamiseksi rakenteista. Monet hyönteiset eivät pysty säätelemään kehonsa kosteutta ja hakeutuvat kosteisiin paikkoihin.
  • Siivoa pois kivet, tiilet, lehtikarikkeet, kasvijätteet ja muut mahdolliset hyönteisten piilopaikat.
  • Hankkiudu eroon sellaisista kasveista, jotka houkuttelevat tietynlaisia hyönteisiä vuosittain.
  • Pidä kaivonkannet puhtaina lehdistä ja muista kasvijätteistä, jotka ovat erityisesti hämähäkkien ja muiden hyönteisten elinpaikkoja.
  • Pidä kate korkeintaan 5-7,5cm paksuna ja huolehdi, että lähimpään seinään on vähintään 15 cm matka. Näin ehkäiset tuhatjalkaisten leviämistä.
  • Säilytä eläintenruoka tiiviisti suljetuissa astioissa välttääksesi muurahaisia ja muita hyönteisiä. Siivoa aina roiskeet ja käyttämättömät vedet ennen pimeän tuloa.
  • Sammuta hyönteisiä houkuttelevat ulkovalot yöksi.

Tunnisteet

hyönteiset kotona

hyönteinen

miten ehkäistä hyönteisiä kotona

2 min lukuaika
Jaa