Artisokka on vihannes, joka usein kypsennetään joka kerta samalla tavalla: höyrytettynä viinietikan kanssa. On monta muutakin tapaa valmistaa tämä pehmeäsydäminen vihannes! Tässä on herkullinen artisokkaresepti barigoule-kastikkeella (eteläranskalainen erikoisuus), sen valmistaminen kestää vain 30 minuuttia! 

Valmistusaika: 30 minuuttia 

Keittoaika: 1 h 

Ainekset

  • 4 viininpunaista latva-artisokkaa 
  • 2 salottisipulia 
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 3 porkkanaa 
  • 12 kirsikkatomaattia 
  • 100 g savupekonia 
  • 1/2 kupillista valkoviiniä 
  • 1 kupillinen vettä 
  • sitruuna 
  • oliiviöljyä 
  • suolaa ja pippuria 
  • kimppu yrttejä (3 tuoretta persiljanvartta, 2 timjaminvartta ja yksi laakerinlehti) 

Valmistus

Vaihe 1

Pese artisokat ja pyöristä ne. 

Vinkki: Artisokan pyöristäminen on keittämismenetelmä, jossa artisokan muoto muuttuu pyöreäksi. Poista uloimmat lehdet ja leikkaa pois varren kova osa. Puhdista artisokkien pohjat pienellä yleisveitsellä. Leikkaa artisokka keskeltä. Sivele niitä sen jälkeen sitruunaviipaleella hapettumisen välttämiseksi. Pidä pyöristetyt artisokat kulhossa, joka on täytetty vedellä ja sitruunamehulla. 

Vaihe 2

Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Pese tomaatit. Leikkaa savustettu pekoni pieniksi kuutioiksi. 

Vaihe 3

Lisää valurautavuokaan hieman oliiviöljyä (kiinnitarttumisen välttämiseksi), ruskista pekonia muutama minuutti ja lisää sitten salottisipulit, valkosipuli ja porkkanat. Lisää päälle artisokat, paista korkealla lämmöllä, lisää tomaatit ja 2 sitruunaviipaletta. Kaada joukkoon viini ja anna alkoholin haihtua. Lisää sitten yrttinippu, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää lasillinen vettä..

Vaihe 4

Peitä ja hauduta miedolla lämmöllä 1 tunnin ajan välillä sekoittaen. 

Vaihe 5

Tarjoile kuumana tai kylmänä kotitekoisen kastikkeen tai yksinkertaisesti annoksen kastikkeen kanssa.

Nauti ateriastasi!