Valitse sopivat hedelmäpuut

2 min lukuaika
Jaa

Hedelmäpuita valittaessa tulisi muistaa huomioida useampi asia, jotka takaavat onnistuneet sadot.
Varmista, että valitset puutarhaasi lajikkeita jotka soveltuvat asuinalueesi ilmastoon. Näin vältät kasvien mahdollisen paleltumisen tai kuivumisen.

Istutuspaikka

Aurinko: Hedelmäpuut vaativat aurinkoa ja tuulensuojaa kasvaakseen. Tuulisella paikalla puut kasvavat hitaammin ja tarvitsevat enemmän vettä.

Maaperä: Selvitä puutarhasi maaperä ja mitkä puut soveltuvat parhaiten kyseiselle kasvualustalle.Tavallisesti juuret eivät ulotu 60cm syvemmälle, jolloin puun kasvuun vaikuttaa eniten maan laatu. Useimmat maaperät antavat hyviä tuloksia ja puut kasvavat niissä ongelmitta.

Riippumatta siitä mikä maaperä puutarhassasi on, voi sitä muuttaa tai parannella omia tarpeita tukevaksi. Sekä hiekkaista että tiivistä savista maata voit parantaa lisäämällä siihen vuosittain orgaanista materiaalia. Tähän soveltuvat hyvin komposti ja turve, jotka kaikki parantavat maaperän rakennetta ja ravinnepitoisuutta.

Maasto: Vältä puiden istuttamista mäen alaosaan tai paikkaan, jonne viileä ilma kerääntyy. Alkukeväästä hedelmäpuiden kukat paleltuvat helposti, jos puut on istutettu alaville paikoille.

Ympäristö: Istuta puut veden lähelle. Talon lähelle istutettujen puiden suhteen huolehdi riittävästä etäisyydestä seiniin ja kattorakenteisiin. Osa puista kasvaa vuosikymmeniä ja kasvavat huomattavasti tuona aikana. Puita valitessa huomioi niiden täysikasvuinen koko ja sen mahdollinen vaikutus puutarhassasi. Varjostaako se mahdollisesti toista puuta tai kasvia tai voivatko sen juuret aiheuttaa vahinkoa?  Huomioi myös paljonko hedelmiä puu mahdollisesti tuottaa.

Vaatiiko kasvi paljon aikaa?

Osa hedelmäpuista ja kasveista selviää vähäisellä huolenpidolla, kun taas osa vaatii jatkuvaa hoitoa. Mieti valintaa tehdessäsi paljonko sinulla on aikaa puutarhanhoitoon, etenkin jos harkitset vaativampaa kasvia. Pohdi myös sadonkorjuuaikaa ja sitä, haluatko paljon hedelmiä vai laadukkaita hedelmiä. Nuoremmat hedelmäpuut tuottavat usein suuria satoja, mutta vaativat huomiota. Vanhemmat hedelmäpuut puolestaan selviävät vähäisemmällä huolenpidolla, mutta tuottavat vähemmän satoa. Kuitenkin niiden tuottama sato on usein laadukas ja mehukas.\

Useimpia hedelmäpuita on saatavilla kolmessa koossa: kääpiöinä, puolikääpiöinä sekä tavallisina. Puuta hankkiessa kannattaa muistaa, että puusta tulisi tavoittaa kaikki oksat joko maassa tai lyhyillä tikkailla seisten. Tämä helpottaa poimintaa ja karsintaa. Karsimalla hedelmäpuita takaat hedelmien hyvän koon ja laadun. Karsimalla voit myös vaikuttaa puun kokoon, jolloin se ei kasva liian suureksi.

Osa hedelmäpuista tarvitsee erityisen pölytyskumppanin tuottaakseen hedelmiä. On suositeltavaa istuttaa kahden tai useamman lajikkeen hedelmäpuita, mikä on paras tapa saada hyvälaatuinen sato. Muista kuitenkin, että lajikkeiden tulee kukkia samanaikaisesti.

2 min lukuaika
Jaa