Huonekasvien taudit

2 min lukuaika
Jaa

Monet huonekasvien taudit johtuvat huonosta huolenpidosta. Poista heti taudin havaittuasi kasvin vahingoittuneet osat ja käytä huonekasveille sopivaa torjunta-ainetta. Näin saat kasvitaudin torjuttua nopeasti ja tehokkaasti.

  • Härmä: Härmä on sienitauti, joka ilmenee kuivahkona valkeana jauheena kasvin lehdillä ja kukilla. Härmä johtuu usein huonosta ilmanvaihdosta, jolloin sen parantaminen on edellytys taudin torjumiselle jatkossa. Poista kaikki vaurioituneet lehdet ja kukat.
  • Harmaahome: Useimmin pehmeälehtisissä kasveissa, kuten saintpaulioissa, esiintyvä harmaa nukka on merkki liiallisen kastelun aiheuttamasta sienitaudista. Harmaan nukan ilmestyessä vähennä kastelua ja siirrä kasvi lämpimämpään paikkaan. Kaikki tartunnan saaneet kasvinosat tulee leikata pois mahdollisimman pian, sillä pahimmassa tapauksessa harmaahome voi pilata koko kasvin. Harmaahomeisia kasvinosia ei tule heittää kompostiin, sillä tartunta leviää myös siellä.
  • Laikkutauti: Nimensä mukaisesti laikkutauti ilmenee lehdillä värikkäinä laikkuina, jotka hoitamattomina voivat levitä ja tuhota koko lehden. Irrota tartunnan saaneet lehdet ja hävitä ne. Myös kasvin kuivattaminen voi auttaa: vältä kasvin suihkuttamista reilun kuukauden ajan ja pidä multa lähes kuivana.
  • Kasviödeema: Kasviödeema ilmenee lehtien alapinnalla kovina, kierteisinä kasvustoina. Tauti on seurausta liiallisesta kastelusta sekä huonosta valosta. Irrota pahoin vaurioituneet lehdet, siirrä kasvi valoisampaan paikkaan ja vähennä kastelua.
  • Nokihärmä: Tämä tumma tai musta sieniaine lehtien pinnalla estää kasvia saamasta tarpeeksi valoa. Nokihärmä johtuu lehti- ja villakilpikirvojen erittämästä tahmeasta mesikasteesta kasvin lehdillä. Poista sieniaine pyyhkimällä lehdet kostealla liinalla ja huuhtele.
2 min lukuaika
Jaa