Kasvien ravinnepuutokset: Kuinka ehkäistä ja havaita

2 min lukuaika
Jaa

Hedelmällinen kasvu ja rehevä vehreys: juuri sellaiseksi haluat puutarhasi. 
​Mutta joskus kasvi heikkenee. Sijainti ei ainoastaan vaikuta siihen, miten kukat, pensaat ja puut kukoistavat, vaan myös kasvien ravinnolla on keskeinen rooli. Ravinteiden puute näkyy ulkonäössä lehtien värimuutoksena tai huonona kasvuna. Jos oikeaa ravintoa puuttuu, kasvit voivat selviytyä jonkin aikaa, mutta ne eivät kukoista. 

Miten tunnistat ravinteiden puutteen?

Lehdistä havaitsee usein aliravitsemuksen. Kloroosi tunnetaan leviävänä kellastumisena vihreän keskellä. Lehdet voivat muuttua osittain, tai myös kokonaan keltaisiksi. Jos lehtisuonet lopulta muuttuvat ruskeiksi, kasvi kuolee hitaasti. Näitä muutoksia kutsutaan nekroosiksi.  Jopa hedelmissä voi olla merkkejä: Jos esimerkiksi retiisiltä puuttuu ravinteita, ne halkeavat. 

Miten ravinteiden puute syntyy?

Ilmeisin syy: lannoituksen puute. Ne, jotka eivät lannoita kasvejaan ollenkaan, vaarantavat tärkeiden ravinteiden saannin. Yksipuolinen lannoitus voi myös johtaa puutosoireisiin. Jos keskityt liikaa vain yksittäiseen ravinteeseen lopputulos saattaa olla huono, sillä jotkut ravinteet vaikuttavat toisiinsa. ​ Esimerkiksi liiallinen kalium voi hidastaa magnesiumin imeytymistä. Jos kasvit saavat paljon typpeä, ne tarvitsevat myös paljon kaliumia. 

Miten ravintoaineiden puutteita voidaan ehkäistä?

Ensinnäkin on tärkeää, että kasvualusta on oikea: Jos hiekkainen maaperä on hyvin läpäisevä, se ei voi pitää ravinteita pitkään. Voimakkaasti savimaisesta maaperästä sen sijaan vapautuu arvokkaita mineraaleja ja hivenaineita vain hyvin heikosti. Molemmissa tapauksissa maaperän parantaminen auttaa. Lisäksi maaperän testaus voi antaa tietoa pH-arvosta ja näyttää, kuinka paljon ravinteita maaperässä on. 

Terveiden kasvien avain on kasvin mukainen niille räätälöity tasapainoinen lannoitus. Jokaisella kasvilla on omat vaatimuksensa. Jos kasvit kasvavat ruukuissa ja altaissa, yksilölliset toiveet voidaan toteuttaa helposti. Nurmikon ja pensaiden ympäröimien rehevien perennoiden yksilöllinen lannoitus on hieman vaikeampaa. Tässä ratkaisuna on yleislannoite.  

2 min lukuaika
Jaa