Puutarhan kasvitaudit

2 min lukuaika
Jaa

Kasvitaudit leviävät puutarhassasi saastuneen kasvimateriaalin, maan, veden, tuhoeläinten ja jopa ilman mukana. Paras tapa estää kasvitautien tuhoja on huolehtia kasvien hyvinvoinnista ja mahdollisessa tartuntatapauksessa toimia mahdollisimman nopeasti.

Kasvitauteja aiheuttavat erilaiset sienet, bakteerit ja virukset. Puutarhakasvien tauteja voit torjua poistamalla tartunnan saaneet kasvit sekä muuttamalla kasvien kasvuoloja. Ehdottoman tärkeää on käyttää terveitä siemeniä sekä puhdasta kasvualustaa. Vuorottelemalla eri kasveja kasvupaikoilla voit ehkäistä tautien esiintymistä.

Kasvitautien torjunta

  • Kylvä siemenet aina uuteen multaan. Taimikasvatuksessa käytettävät laatikot ja ruukut tulee pestä huolellisesti ennen uusien kasvien istuttamista.
  • Istuta kasvit paikoille, joissa ne viihtyvät ja huolehdi niiden hyvinvoinnista. Käytä kasteluun vain puhdasta vettä.
  • Vie kasvijätteet kompostiin.
  • Vuoroviljele yksivuotisia kasveja kasvupaikoilla ja vältä tiheitä kasvustoja.
  • Poista tartunnan saaneet kasvit heti tartunnan huomattuasi. Pese käyttämäsi työvälineet ennen seuraavaa käyttöä.

Erilaisia kasvitauteja

  • Sienitaudit aiheuttavat kasveissa tautilaikkuja lehdissä ja versoissa. Usein kasveihin ilmestyy harmaata, pölyävää sienikasvustoa ja versot kuolevat. Lehdet nuutuvat ja näivettyvät. Sienitauteja voit torjua vuoroviljelyn sekä ilmakierron avulla. Liiallista kastelua ja jatkuvaa kosteutta kasvustossa tulee välttää. Sairaat kasvinosat ja saastuneet kasvit tulee hävittää heti.
  • Bakteerien aiheuttamat taudit aiheuttavat lehtiin ja muihin kasvinosiin ruskeita tai kellertäviä laikkuja. Lehtien reunat muuttuvat ruskeiksi ja varren tyvi saattaa mustua tai mädäntyä. Bakteeritautien leviämistä estät istuttamalla taudinkestäviä lajikkeita, hävittämällä heti saastuneet kasvit sekä huolehtimalla kasvin hygieniasta.
  • Virustaudit aiheuttavat lehtiin, kukkiin sekä varsiin täpliä ja laikkuja sekä käpristymiä ja kasvun hidastumista. Saastuneet kasvit tulee hävittää, ja mahdolliset tuholaiset tulee torjua mahdollisimman pian. Kasvin hygienialla ja vuoroviljelyllä voit ehkäistä laikkutaudin leviämistä.

2 min lukuaika
Jaa