Kirvat: havaitse, torju, ennaltaehkäise

3 min lukuaika
Jaa

Eivätkö kasvisi kasva kunnolla? Ovatko lehdet värjäytyneitä? Huomaatko pienten hyönteisten ryömivän tai lentelevän kasviesi ympärillä? Siinä tapauksessa saatat olla tekemisissä kirvojen kanssa. Tästä artikkelista löydät kaiken, mitä sinun tulee tietää kirvoista: mitä ne ovat sekä kuinka voit tunnistaa, käsitellä ja ennaltaehkäistä ne, jotta ne eivät vahingoittaisi kasvejasi uudelleen. 

Mitä kirvat ovat?

Kirvat ovat hyvin pieniä (alle 4 mm) imeviä hyönteisiä, jotka imevät kasvista ravinteita estäen sitä kasvamasta kunnolla ja uhaten koko puutarhaa. Tehdessään niin ne keskittyvät lähinnä imemään nesteitä kasvin tuoreista osista.  

Kirvat leviävät todella nopeasti, koska ne ovat hyvin liikkuvaisia (jotkut kirvat myös lentävät).  

Sen lisäksi, että ne imevät nesteitä kasveistasi, ne voivat myös levittää tauteja kasvista toiseen. Imiessään kasvista nesteitä ne voivat myös saada mukaansa kasvitaudin ja siirtää sen kasvista toiseen.  

Ne lisääntyvät paljon nopeammin sisätiloissa, koska talven kylmyys ei estä niitä lisääntymästä.  

Kirvoja on erilaisia, ja ne hyökkäävät kaikenlaisten kasvien kimppuun, aina ruusupensaista huonekasveihin ja hedelmäpuihin. 

Kuinka kirvat voi tunnistaa?

Kirvoja voi olla vaikeaa huomata niiden pienen koon takia (2–4 mm). Niitä on olemassa monen värisiä (mustia, harmaita, vaaleanpunaisia ja valkoisia), mutta yleisin väri on vaaleanvihreä (minkä vuoksi niitä on erityisen vaikea huomata kasveista). Tätä hyönteistä tavataan yleensä varren ympäriltä.  

Vaikka kirvojen löytäminen voi olla vaikeaa, tartunnan saanut kasvi kuitenkin osoittaa merkkejä siitä. Näitä ovat hidas kasvu, uusien kasvustojen värjäytyminen, lehtien käpristyminen…  

Toinen kirvojen erityispiirre on niiden tuottama ja muita hyönteisiä, kuten muurahaisia, houkutteleva tahmea aine, joka voi olla merkki kirvojen läsnäolosta.  

Kuinka kirvoja voi torjua?

Jos kyseessä on vain vähäinen tartunta, voit poistaa ne käsin. 

Kasvin suihkuttaminen voimakkaalla suihkulla voi irrottaa kirvat, jolloin ne putoavat pois eivätkä yleensä löydä tietään takaisin kasvin luo.  

Jos tartunta on liian mittava ja kirvat ovat jo ehtineet heikentämään joitakin oksia, paras ratkaisu on leikata kyseinen oksa pois (ja kirvat sen mukana). Pois leikattujen oksien polttaminen auttaa varmistamaan, että kirvoja tai niiden munia ei jää puutarhaasi, ja vähentää siten niiden toiseen kasviin leviämisen riskiä.  

Toinen luonnollinen kirvojen torjuntamenetelmä on houkutella puutarhaan leppäkerttuja, jotka ovat kirvojen vihollisia. Jokainen niistä voi saalistaa yli 15 kirvaa!  

Kirvoja voit torjua myös niiden torjuntaan tarkoitetuilla kasvinsuojeluaineilla.

Kuinka kirvoja voi ennaltaehkäistä?

Olivatpa kyseessä sitten taudit, hyönteiset tai tuholaiset, ennaltaehkäisy on aina ensisijaisen tärkeää. Kasvien pitäminen vahvoina ja terveinä on tärkeää, koska ne pystyvät silloin paremmin torjumaan kirvoja, mutta myös siksi, että kirvat kohdistavat hyökkäyksensä useimmiten jo valmiiksi heikkoihin kasveihin.  

Ulkopuutarhassa kirvat laskevat munansa monesti rikkakasveihin, joten kitke puutarhasi säännöllisesti kirvariskin vähentämiseksi.  

Kiinnitä huomiota kasveille käyttämääsi lannoitetyyppiin, koska liiallinen typpi houkuttelee kirvoja.  

Vaikka kirvat hyökkäävät monenlaisiin kasveihin, tietyt kasvien tuottamat aromit karkottavat kirvoja. Joitakin niistä ovat sipuli, valkosipuli, ruohosipuli, kissanminttu ja korianteri. Siksi näiden karkottavien kasvien istuttaminen kirvojen suosimien kasvien lähelle on tehokas ennaltaehkäisymenetelmä.  

3 min lukuaika
Jaa