Kylmät olosuhteet

3 min lukuaika
Jaa

Kasvien kylväminen ja istuttaminen liian aikaisin voi päättyä huonosti, jos halla iskeekin puutarhaasi.

Valmistautumalla oikein voit suojata kasvisi hallalta ja sen aiheuttamilta tuhoilta. Monissa tapauksissa alla luetellut keinot auttavat pelastamaan kasvisi lämpötilojen laskiessa. Esimerkiksi kasvimaan kohdalla sinun tulee kuitenkin valmistautua etukäteen oikealla tavalla suojataksesi kasvisi kylmiltä aamuilta.

Selvitä kasvien kylmänsietokyky

Osataksesi toimia oikealla tavalla hallan uhatessa täytyy sinun olla tietoinen siitä, milloin kasvit muuttuvat vihreistä paleltuneen ruskeiksi. Pääsääntö on, että useimmat kasvit paleltuvat lämpötilan ollessa -2°C viiden tunnin ajan.

Tietysti on olemassa poikkeuksia. Siementaimien uudet lehdet eivät kestä kylmää ja paleltuvat lämpötilan pudotessa 1°C. Jotkut kasvit puolestaan kestävät jopa -7°C lämpötiloja. Tarkista omien kasviesi kylmänsietokyky esimerkiksi puutarhaoppaista.

Kun halla uhkaa:

Siirrä kasvit
Helpoin tapa estää kasvien paleltuminen on siirtää ne lämpimämpään paikkaan. Tämä keino toimii parhaiten siementaimille, jotka on kylvetty ruukkuihin tai laatikoihin. Siirrä kasvit vajaan tai autotalliin, katetulle terassille tai katoksen alle.

Luota veteen
Kastele maa juuri ennen auringonlaskua nostaaksesi ilmanlämpötilaa kasvien ympärillä yön aikana veden haihtuessa. Täytä ämpäreitä vedellä ja aseta ne aurinkoon päivän ajaksi. Yöksi siirrä ämpärit lähelle kasveja. Vesi tasoittaa lämpötilaa, sillä jäähtyessään vesi vapauttaa lämpöä. Parhaimman vaikutuksen saat kun käytät tummasävyisiä ämpäreitä.

Pidä ilma liikkeessä
Kylmä, paikallaan oleva ilma saa aikaan suurimmat tuhot kasveissa. Pidä ilma liikkeessä yön aikana tuulettimen avulla, joka estää kasvien paleltumisen. Muista suojata kaikki sähköjohdot ja -liitokset kosteudelta.

Peitä kasvit
Suojaa kasvisi peittämällä ne lakanoilla, pyyhkeillä, vilteillä, pahvilla tai pressulla. Voit peittää kasvit myös halutessasi koreilla tai ämpäreillä. Peitä kasvit ennen pimeän tuloa, jolloin lämpimämpi ilma jää peitteen alle. Peite ei saisi koskettaa kasvia. Tarvittaessa kiinnitä peite, jotta se pysyy paikallaan tuulessakin.

Aamulla poista peitteet lämpötilan noustessa. Peitteen alla oleva ilma voi kuumentua lämpötilan noustessa niin paljon, että kasvi kuolee kuumuuteen.

Levitä pakkaspeitteet
Säilytä puutarhapeitteitä helposti saatavilla. Peitteet on tehty synteettisistä kuiduista tai muovista ja niitä saa eri paksuisina. Levitä peitteet kasvien päälle tai luo niistä tunneli paalujen avulla.

Sytytä valot
Päällä oleva hehkulamppu nostaa ympärillä olevan ilman lämpötilaa tarpeeksi suojatakseen kasvia paleltumiselta. Lamppujen tulee olla korkeintaan 60cm päässä kasveista. Fluoresenttivalot eivät sovellu tähän tarkoitukseen.

Suojaa yksittäisiä kasveja
Suojaa istuttamiasi taimia laittamalla niiden päälle istutusvaiheessa kiinteitä muoviastioita, joissa on ilmanvaihtoreikiä. Muoviastiat toimivat samalla tavalla kuin aiemmin mainitut ämpärit, mutta ilmanvaihtoreikien ansiosta kupua ei tarvitse poistaa lämpötilan noustessa päivällä. Voit tehdä suojakuvun itse 1,5 litran muovipullosta leikkaamalla niistä pohjan irti ja poistamalla korkin. Laita korkki paikalleen lämpötilojen laskiessa.

3 min lukuaika
Jaa