Miten eroon sokeritoukista

6 min lukuaika
Jaa

Sokeritoukka on tuhohyönteinen, joka voi olla väritykseltään tummanharmaa, vaalean hopeanhohtoinen tai kaikkea siltä väliltä. Sokeritoukan tunnistaa sen värityksen lisäksi myös sen siivettömästä, noin senttimetrin pituisesta suomujen peittämästä ruumiista, joka suippenee takaosaa kohti. Sen tuntomerkkeihin kuuluvat myös kaksi tuntosarvea sekä takapään kolme sukasta, joista keskimmäinen osoittaa taaksepäin ja kaksi muuta sivuille alaviistoon.

Sokeritoukka on hyönteiseksi hyvin pitkäikäinen, sillä se voi elää pisimmillään jopa viisivuotiaaksi asti. Useimmista hyönteislajeista poiketen tämä tuholainen nimittäin saavuttaa täysikasvuisuuden vasta kolmen vuoden iässä, mihin asti se on täysikasvuista tuholaista tarkasti ulkonäöltään muistuttava, mutta kooltaan pienempi toukka.

Nopeasti ja ketterästi liikkuva sokeritoukka nousee usein asuinrakennusten sisätiloihin hajulukkojen läpi ja se liikkuu paikasta toiseen putkien läpivientien kautta. Näin ollen sille ei ole mikään ongelma kulkeutua rivi- ja kerrostaloissa asunnosta toiseen viemärin kautta liikkuen. Sokeritoukka hakeutuu mielellään kosteisiin ja lämpimiin tiloihin, minkä vuoksi voitkin havaita usein sokeritoukkia kylpyhuoneessa tai kellarissa tai löytää sokeritoukkia keittiössä. Lisäksi sokeritoukka voi viihtyä myös vaatehuoneessa tai makuuhuoneessa, joissa sen voi nähdä vilistävän niin katossa, sängyssä kuin vaatepinojen lomassa.

Sokeritoukka selviää kuukausia ilman ravintoa

Joskus sokeritoukan ilmestyminen voi olla merkki talon rakenteisiin muodostuneista kosteusvaurioista, jotka voivat syntyä esimerkiksi piilevistä viemärivuodoista. Kosteusvauriot tarjoavat sokeritoukille erityisen suotuisan ympäristön, sillä kosteusvaurion yhteydessä muodostuu niille ravinnoksi kelpaavia home- ja mikrobikasvustoja. Sokeritoukka lisääntyy kosteissa ja lämpimissä tiloissa, etenkin kylpyhuoneissa ja viemäriputkissa. Sokeritoukan pienet poikaset kuoriutuvat pienenpienistä munista, jotka naaras munii usein viemäriputkeen tai kylpyhuoneen listojen rakoihin. Sokeritoukista kehittyy vuosittain vähintään kaksi sukupolvea.

Sokeritoukka käyttää ravinnokseen harmittavan monipuolisia ravinnon lähteitä. Se suosii ensinnäkin sokeria ja muita tärkkelyspitoisia ainesosia, joita sen on monesti helppo löytää etenkin keittiön lattialle ja tasoille pudonneista ruoantähteistä, kuten leivänmuruista. Lisäksi se on biojäteastioista löytyvien erilaisten erittäin tärkkelyspitoisten ruoantähteiden, kuten perunankuorten, perään. Sokerin ja tärkkelyksen lisäksi sokeritoukan ravinnoksi kelpaavat myös muun muassa hiukset, karvat, hilse ja kuollut ihosolukko sekä paperi, puuvilla, silkki, tapettiliisteri ja kuolleet hyönteiset.

Kaikkiruokaisuutensa vuoksi sokeritoukkia sisällä tavattaessa niitä voi löytyä käytännössä katsoen kodin kaikista huoneista. Sokeritoukka viihtyy oikeastaan aivan kaikkialla ja etenkin paikoissa, joissa sille on tarjolla ravintoa. Ongelmallista sokeritoukan suhteen on kuitenkin se, että sillä on taipumus pysyä hengissä, vaikka se ei pystyisikään löytämään ravintoa kuukausiin. Tästä syystä pelkästään ravinnon pitäminen poissa saatavilta ei riitä sokeritoukan välittömään häätämiseen.

Sokeritoukan aiheuttamat haitat

Sokeritoukat ovat valitettavan yleisiä vieraita asuintiloissa. Vaikka kyseessä onkin harmiton laji siinä mielessä, ettei se pure, pistä tai levitä tauteja, sokeritoukka tuo kuitenkin tullessaan toisenlaisia vitsauksia. Sillä on nimittäin ensinnäkin taipumus saastuttaa elintarvikkeita etenkin viemäristä käsin mukanaan kuljettamilla epäpuhtauksilla. Koska viemäri on sokeritoukan suuresti suosima elinympäristö, nämä epäpuhtaudet pitävät hyvin usein sisällään erilaisia ikäviä bakteereja, jotka ovat omiaan saastuttamaan ihmisten ravinnokseen käyttämiä elintarvikkeita.

Epäpuhtauksien ja bakteerien levittämisen lisäksi sokeritoukka voi aiheuttaa myös erilaisia allergioita. Sokeritoukkia tavataan yhtä lailla niin omakotitaloissa, rivitaloissa kuin kerrostaloissa riippumatta lainkaan siitä, onko kyseessä vanha tai uusi rakennus. Sokeritoukista kannattaa aina hakeutua eroon mahdollisimman ripeästi, jotta ne eivät pääse lisääntymään ja aiheuttamaan asukkaille suurempaa harmia. Yleensä pimeän tullen liikkeelle lähtevien ja valojen syttyessä nopeasti piiloon vilistävien sokeritoukkien kanta on kasvanut jo runsaan kokoiseksi, mikäli niitä havaitaan iltojen ja öiden lisäksi myös päiväsaikaan.

Sokeritoukkien torjunta

Sokeritoukkien torjunnan suhteen ei kannata koskaan viivytellä, sillä nämä tuholaiset lisääntyvät valitettavan tehokkaasti. Lisäksi sokeritoukat ovat pitkäikäisinä hyvin sitkeitä eläjiä, joten myös siitä syystä niistä kannattaa pyrkiä eroon jo heti ensimmäisten toukkien löydyttyä. Sokeritoukkia voi häätää monin eri tavoin, ja on puhtaasti makuasia, mitkä keinoista ovat kenellekin sopivimpia ja mieluisimpia.

Joskus sokeritoukkien torjuntaan voivat sopia muutamat yksinkertaiset kotikonstit, joista niiden havaitsemisen jälkeen voi ainakin lähteä liikkeelle. Mikäli näistä keinoista ei tunnu olevan apua tai toukkakanta on päässyt jo kasvamaan suurempiin mittasuhteisiin, apuun kannattaa ottaa sokeritoukkien torjuntaan erityisesti kehitetyt pyydykset tai torjunta-aineet.

Muutamia kotikonsteja sokeritoukkien torjuntaan

Sokeritoukat eivät viihdy kuivissa, hyvin ilmastoiduissa paikoissa. Tästä syystä toimiva ilmanvaihto on paras ehkäisykeino asuintiloihin pyrkiviltä sokeritoukilta välttymiseksi. Jos kuitenkin ilmanvaihdossa on puutteita ja asunnon kosteita tiloja ei saada riittävän kuiviksi, sokeritoukkien häätämiseksi voi kokeilla muutamaa muuta keinoa. On hyvä huomioida, että sokeritoukkien hävittäminen kotikonstein voi kuitenkin vaatia huomattavaa ajallista panostusta.

  • Kylpyhuonetta voi olla haastava saada kuivaksi etenkin ilman lattialämmitystä, mutta ota tavaksi jättää aina kylpyhuoneen ovi auki suihkussa käymisen jälkeen, jotta huone pääsee tuulettumaan ja kuivumaan kunnolla.
  • Pidä keittiö puhtaana siivoten sen pöydältä ja tasoilta pois leivänmurut ja muut ruoantähteet riittävän usein. Käy läpi kodin kaikki huoneet ja siivoa ne hiuksista sekä lemmikkien karvoista.
  • Peitä aina biojäteastia kannella, jotta sokeritoukat eivät pääse ruokailemaan astiasta löytyvien ruoantähteiden sekaan.
  • Kaada kodin kaikkiin viemäreihin kiehuvaa vettä. Käsittele tällä tavoin sekä altaat, lattiakaivot että kylpyamme. Kaada heti veden perään viemäreihin loraus etikkaa ja toista tämä käsittely aamuin illoin niin pitkään kuin tarve vaatii.
  • Kokeile kaataa viemäreihin ruokasoodan ja etikan seosta sekoittamalla ruokalusikallinen soodaa desilitraan etikkaa. Kaada lopuksi soodaseoksen päälle kiehuvaa vettä.
  • Imuroi imurin kapealla suulakkeella puhtaiksi keittiön, kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen saumat, raot ja halkeamat, joissa sokeritoukat mielellään lymyävät. Imuroinnin lopuksi vie pölypussi välittömästi ulos kannelliseen roskalaatikkoon.
  • Puhalla hiustenkuivaajalla kuumaa ilmaa kodin sisätilojen rakenteista löytyviin koloihin ja rakoihin.

Torju sokeritoukat pyydyksellä tai suihkeella

Sokeritoukkien täsmätorjuntaan kehitetty apuväline on Natria Sokeritoukkapyydys. Kyseessä on liimapyydys, joka ei sisällä torjunta-aineita. Torjunta-aineiden sijaan pyydyksen valmistuksessa on käytetty sokeritoukkia tehokkaasti luokseen houkuttelevaa tärkkelyspohjaista liimaa. Liiman sisältämä tärkkelys houkuttelee luonnollisesti puoleensa näitä hanakasti sokerin ja tärkkelyksen perään olevia hyönteisiä. Pyydyksen voi asettaa esimerkiksi keittiöön tai kylpyhuoneeseen tai muihin tiloihin, joissa sokeritoukat tuntuvat viihtyvän. Pyydyksen vaikutus on pitkäkestoinen, se vaikuttaa jopa kahdeksan viikon ajan.

Pyydyksen lisäksi tai sijaan sokeritoukkien torjuntaan voi ottaa avuksi myös suihkemuodossa saatavan Myrr muurahaissprayn, joka voi tarjota pitkäkestoisen, jopa kuusi viikkoa kestävän torjuntatehon kodin sisätiloihin pyrkivien sokeritoukkien torjuntaan. Käsittelyn vaikutuksen kesto kuitenkin riippuu käsiteltävän pinnan materiaalista. Käsiteltäviä pintoja ei saa puhdistaa torjunnan aikana, jotta tuote pysyy varmemmin pinnoilla.

Sokeritoukkien lisäksi Myrr Muurahaisspray tehoaa myös muurahaisiin sekä muihin ryömiviin hyönteisiin, joten se on kannattava hankinta, jos kodin lattioilla ryömii sokeritoukkien ohella muitakin kutsumattomia vieraita. Asuintilojen lisäksi Myrr Muurahaissprayta voi suihkuttaa myös parvekkeelle tai terassille. Asuintiloissa sitä kannattaa suihkuttaa etenkin listojen rakoihin, jääkaapin alle sekä muihin pieniin koloihin, joissa sokeritoukat sekä muut ryömivät hyönteiset usein viihtyvät. Sekä Natria Sokeritoukkapyydys että Myrr Muurahaisspray sopivat ympärivuotiseen käyttöön.

6 min lukuaika
Jaa