Puutarhanhoito mielenkiinnon kohteena

2 min lukuaika
Jaa

Ihmiset ovat harrastaneet puutarhanhoitoa jo yli 15 000 vuoden ajan siitä lähtien, kun ihmiskunta siirtyi pois metsästäjä-keräilijä-vaiheesta. Puutarhat ovat viehättäviä, ne herättävät tunteita ja ne ovat paljon muutakin kuin vain ohimenevä villitys. Puutarhat ovat nousemassa uuteen suosioon kasvavan ympäristötietoisuuden myötä.

Puutarhanhoito kehittää meissä monia ominaisuuksiamme: havainnointikykyjä, ennakointia, pitkäjänteisyyttä, kyseenalaistamista, uteliaisuutta, vuorovaikutustaitoja ja halua jakamiseen (sanan kaikissa merkityksissä) sekä nöyryyttä.

Puutarhanhoito, kaikkien yhteinen harrastus

Puutarha on paikka, jossa voi tutkia luontoa, jakaa kokemuksia ja tehdä kokeiluja. Se on kuin luontoon avautuva toinen koti, jossa on helppo luoda uusia huoneita. Niiden ekosysteemit palvelevat kukin omanlaistaan kasvi- ja eläinkuntaa todellisina luonnon monimuotoisuuden saarekkeina.

Puutarhanhoidossa ei ole ikärajoja: se ylittää sukupolvien välitse kuilut ja sopii kaikille. Puutarhurina voi myös toimia, vaikkei omistaisi omaa puutarhaa: siirtolapalstat, yhteiset puutarhat, vuokrapuutarhat, kaupunkien kattopuutarhat, seinäpuutarhat… Lisäksi puutarhanhoidon voi aloittaa tietämättä alasta paljoakaan: kaiken voi oppia ajan mittaan.

Kustannustehokasta puutarhanhoitoa

Vihannes- tai hedelmätarha voi toimia lisätulonlähteenä, jolla voi olla huomattavakin merkitys perheen talouden tasapainottajana. On myös syytä muistaa, että on suositeltavaa syödä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.

Ajatellaanpa vaikkapa tomaatteja: Yksi kasvi voi helposti tuottaa neljä kiloa tomaatteja.
Yksi tomaatintaimi maksaa noin 4 €, joten tuotettujen tomaattien hinta on 1 €/kg.

Jos ostaisit saman määrän luomutomaatteja, se maksaisi noin 28 € eli 7 €/kg.

Vaikka mukaan laskisi veden kulutuksen sekä lannoitteiden ja muiden puutarhatuotteiden hinnan, tomaattien kasvattaminen olisi silti yhä kannattavaa!

Laske, kuinka paljon sinulle maksaisi tuottaa omat kasviksesi ja paljonko voisit säästää rahaa joka vuosi. Voit yllättyä iloisesti.

Mikä muu harrastus tuottaa sinulle rahaa? Puhumattakaan siitä tunteesta, jonka saat, kun voit syödä itse kasvattamaasi ruokaa, joka maistuu hyvältä ja on taatusti terveellistä.

2 min lukuaika
Jaa