10 askelta tuottavaan vihannestarhaan

2 min lukuaika
Jaa

Vain harva puutarhatyö on yhtä mukavaa ja palkitsevaa kuin omien vihannesten kasvattaminen. Kasvattamalla vihanneksesi itse takaat sen, että saat aterioihisi tuoreimpia, maukkaimpia ja ravinteikkaimpia mahdollisia raaka-aineita suoraan luonnosta.
Vihannesten kasvattaminen ei tosiasiassa eroa juurikaan muusta puutarhanhoidosta. Menestynyt viljely edellyttää johdonmukaisuutta ja hyvien kasvuolosuhteiden ylläpitämistä koko kasvukauden ajan. Jos unohdat kastella tai lannoittaa kasvisi, saattaa suurin osa sadostasi olla pilalla.

Seuraamalla näitä 10 ohjetta saat nauttia tuottavien istutustesi tuloksista:

  • Valitse tuotteita, jotka sopivat alueellesi

Kaikki vihanneslajikkeet eivät menesty kaikilla alueilla. Kysy neuvoa paikallisesta puutarhaliikkeestä oikeiden lajikkeiden valinnassa. Jokin tietty lajike saattaa soveltua paremmin alueesi ilmastoon kuin toiset tai kestää alueesi yleisiä kasvitauteja.

  • Kylvä oikeaan aikaan

Siemenpakkauksissa lukee usein oikea kylvöaika. Joillakin alueilla istutusaika voi olla todella lyhyt, jolloin ajoituksella on suuri merkitys sadon kannalta. Joillakin alueilla puolestaan kylvämisen voi suorittaa useaan kertaan kesässä ja kerätä myös satoa pidemmällä aikavälillä. Paikallinen puutarhamyymälä on paras paikka oikean kylvöajan selvittämiseen.

  • Valmistele maa kylvöä varten

Käytä runsaasti lannoitetta tai ravinnerikasta multaa. Huolehdi, että kasvualustaan tulee tarpeeksi typpeä lannoitteen muodossa.

Solabiol
Solabiol Tomaattilannoite

100%:sti orgaaninen Solabiol Tomaattilannoite varmistaa runsaan sadon. Se soveltuu luonnonmukaiseen viljelyyn ja sisältää Natural Boosteria, jonka avulla saat enemmän ja maukkaampia tomaatteja. NPK 4-3-8 + 1,2 Mg + Natural Booster Pitkävaikutteinen lannoite Sisältää Natural Boosteria, joka vahvistaa kasveja ja edistää satoisuutta Soveltuu luonnonmukaiseen viljelyyn

  • Kylvä oikein

Kylvä siemenet siemenpakkauksen ohjeiden mukaan oikealle syvyydelle ja oikealle etäisyydelle toisistaan. Liian lähekkäin kylvetyt vihannekset kasvavat huonosti. Mikäli istutat taimia huolehdi, ettet istuta niitä liian syvälle maahan jolloin juuret voivat mädäntyä. Kaiva taimelle niin syvä kuoppa, että juuret peittyvät.

  • Kastele johdonmukaisesti

Ylläpidä tasainen mullan kosteus, jotta kasvi ei kuivu tai saa liikaa kosteutta. Kastele kunnolla ja anna maan kuivua osittain ennen seuraavaa kastelua. Epäjohdonmukainen kastelu vähentää kasvin tuottavuutta tai tehdä niistä kitkerän makuisia. Jos haluat pelata varman päälle, käytä ajastimeen kytkettyä kastelujärjestelmää.

  • Lannoita säännöllisesti

Tasaisen ja voimakkaan kasvun takaaminen on tärkeää kaikille vihanneksille. Lähes kaikki vihannekset tarvitsevat typpipitoista lannoitetta vähintään joka 4-6 viikko. Liiallinen lannoittaminen ei kuitenkaan ole hyväksi kasveille ja saattaa aiheuttaa sadon pienenemisen.

  • Kate

5-8cm orgaaninen kate mullan päällä pitää kasvualustan tarpeeksi viileänä, vähentää rikkaruohoja sekä ehkäisee mullan kosteuden vaihtelun.

  • Poista rikkaruohot

Rikkaruohot taistelevat vihannestesi kanssa vedestä, ravinteista ja auringonvalosta. Poistamalla rikkaruohot käsin ja muokkaamalla kasvimaan tarpeeksi usein saavat vihanneksesi kasvaa rauhassa.

  • Kerää sato usein

Monet vihannekset, erityisesti paprikat, kurpitsat sekä kurkut, eivät tuota enää uusia hedelmiä jos satoa ei korjata tarpeeksi usein. Kerää sato muutaman päivän välein.

  • Tarkkaile tuholaisia

Monet hyönteiset pitävät tuoreista vihanneksista yhtä paljon kuin sinäkin. Tarkkaile kasvejasi hyönteisten tuhojen varalta ja tarvittaessa käytä kasvimaalle tarkoitettuja tuholaistorjunta-aineita.

2 min lukuaika
Jaa