Keväästä myöhäiskesään on viikunasesonki! Hyödynnä tämä herkullinen hedelmä ja valmista viikunafocaccia! Focaccia on herkullinen italialaistyyppinen litteä leipä, jota joskus verrataan paksuun pizzapohjaan. Opi tästä, kuinka teet omasi!  

Valmistusaika: 60 minuuttia 

Kohotusaika: 2,5 h 

Paistoaika: 30 minuuttia 

Ainekset: 

  • 250 g orgaanista vehnäjauhoa
  • 15 g tuorehiivaa 
  • 150 ml lämmintä vettä 
  • 50 ml oliiviöljyä + 30 ml
  • Teelusikallinen suolaa 
  • Vastajauhettua pippuria
  • Tuoretta rosmariinia
  • 1 kourallinen pinjasiemeniä 
  • 3 isoa viikunaa 

Valmistus

Vaihe 1

Laita jauhot isoon kulhoon tai monitoimikoneeseen, tee keskelle reikä ja lisää tuorehiiva. Lisää hieman lämmintä vettä (varo, ettei se ole kuumaa, sillä se tappaa hiivassa olevat bakteerit). Anna levähtää 5 minuuttia. Lisää sitten suolaa ja 50 ml oliiviöljyä. Vaivaa 15 minuuttia, anna levätä 10 minuuttia ja vaivaa sitten uudelleen 10 minuuttia. Taikina on hieman tahmeaa, se kuuluu asiaan. Jos taikina ei ole sileää, jatka vaivaamista vielä vähän.

Vaihe 2

Öljyä vuoka reilusti, laita taikina siihen ja levitä se niin, että se peittää koko vuoan. Aseta päälle öljytty leivinpaperi ja laita uuniin (esilämmitetty 50°C lämpöön) tai huoneenlämpöön (lämpimällä säällä) nousemaan 1 h 30-2 h. Taikinan tulee kohota kaksinkertaiseksi. Ota pois uunista, tee siihen sormenpäillä reikiä ja aseta viikunat 1 cm:n paksuisiksi paloiksi. Ripottele päälle rosmariinia, pinjansiemeniä sekä hieman sormisuolaa. Voitele reilusti oliiviöljyllä. Anna kohota 30 minuuttia. 

Vaihe 3

Kuumenna uuni 190°C lämpöön ja paista 30 minuuttia. Voitele paistamisen jälkeen uudelleen oliiviöljyllä lisämakua antamaan. Kierros pippurimyllystä ja nauti heti! 

Nauti!