Ikävää kitkemistä voi rajoittaa yksinkertaisilla tekniikoilla tai voit jopa välttyä kitkemiseltä kokonaan. Vanhoille kemiallisille rikkakasvien torjunta-aineille, jotka eivät ole enää sallittuja, on olemassa monia vaihtoehtoja. 

Ei-kasvipeitteiset pinnat: polut, pihat ja terassit 

Katot, julkisivut, kiveykset, portit, esteet, maalaamattomat puiset puutarhakalusteet. Jos nämä pinnat sijaitsevat pohjoista tai länttä kohti, ne ovat usein sammaleen, viher- tai punalevien tai jäkälien valtaamia. On olemassa uusia, 100 % luonnollisiin aktiivisiin ainesosiin perustuvia tuotteita, joiden vaikutus perustuu kontaktiin ja on havaittavissa jo muutamassa tunnissa. 

Ajoväylien tapauksessa ensin maalaisjärkeen perustuva huomautus: jos ajoväylä on säännöllisessä käytössä ja tarpeeksi leveä, ”ei-toivotut rikkakasvit” eivät kasva siinä! Jos sitä ei käytetä, voit kysyä itseltäsi sen palvelemaa tarkoitusta. 

Voit pitää kulkuväylät puhtaina käyttämällä sopivan kankaan päälle levitettyä puuhaketta tai mineraalikatetta, joka estää materiaalia vajoamasta maaperään ja mahdollistaa veden imeytymisen asianmukaisesti. Toisenlainen ratkaisu: miksi et valitsisi säännöllisesti leikattuja nurmikkopolkuja? 

Älä unohda tasaisista kivistä tehtyjä ”japanilaisia askelmia”, jotka merkitsevät polun puutarhassasi: niitä ei tarvitse hoitaa. 

Joidenkin ajoväylien tapauksessa hyvä tapa välttää rikkakasvien kitkeminen on antaa niiden kasvaa nurmikkoa! Tämä on mahdollista hunajakennomaisen päällysteen avulla, joka mahdollistaa nurmikon juurtumisen taaten samalla hyvän ajoneuvojen kantavuuden.

 

Istutetut alueet: kasvimaa, hedelmätarha, kukkapenkit 

Hyviä tapoja hoitaa maaperää 

Maaperän kaivaminen tai muokkaaminen nostaa pintaan maahan varastoituneita ”rikkaruohojen” siemeniä ja vain moninkertaistaa niiden määrän.  Katkomalla niiden juuret vaikutat niiden leviämiseen. Siksi suosittelemme käyttämään maata löystyttävää talikkoa, jonka avulla voit helposti poistaa koko rikkakasvin (juurineen). 

Maan pinnan kattaminen, jotta se ei jää koskaan paljaaksi – Kate 

Kate toimii suojaverkkona valoa vastaan, estäen ”rikkaruohojen” kasvamisen (estämällä auringon säteet ja näin myös kasvin yhteyttämisen). Rikkaruohojen torjumisen lisäksi katteella on monia muitakin hyveitä: vähentynyt kastelun tarve, maaperää lannoittava vaikutus, eroosiolta suojaaminen, monien tautien ehkäiseminen, etanoita karkottavat ominaisuudet ja koristeellisuus. Erilaisia katetyyppejä löytyy aina oljista puunkuoreen, synteettiseen katteeseen, puuhakkeeseen, laajennettuun saveen ja niin edelleen. 

Katteen käyttäminen on myös tehokas tapa välttää rikkaruohojen kitkeminen pensasaitaa istutettaessa, mutta myös kasvimaalla peittämään syksyn ja talven ajaksi ne alueet, joissa ei ole vihanneksia.