Hyttynen on kesäaikana lähestulkoon joka kodissa ja pihamaalla tavattava hyönteinen, joka kuuluu sääskien runsaslajiseen ryhmään. Suurin osa hyttysistä on ihmisille harmittomia, kuten Suomen yleisimpiin hyttyslajeihin kuuluvat metsähyttynen, Pohjois-Suomessa esiintyvä jänkähyttynen sekä Etelä-Suomessa viihtyvä lehtohyttynen. Lisäksi kaupunkien rakennuksissa viihtyy harmittavan hyvin niin kutsuttu kaupunkihyttynen eli viemärihyttynen, joka lisääntyy seisovassa vedessä, minkä vuoksi se hakeutuu esimerkiksi räystäskouruihin ja kukkamaljakoihin. Kaupunkihyttynen pääsee tunkeutumaan asuntojen sisätiloihin monista paikoista. Paikkoja, mistä hyttyset pääsee sisälle asuntoihin, ovat muun muassa ikkunat, ilmanvaihtokanavat ja lattiakaivot. Kaupunkihyttynen pistää etenkin yöaikaan saaden aikaan iholle ikäviä paukamia.

Lajista riippumatta hyttysen munat ja toukat elävät seisovassa, matalassa vedessä. Hyttysnaaraat laskevat pienenpienet munansa veden pinnalle ojiin ja lammikoihin sekä kuivalle maalle sellaisiin paikkoihin, joissa on seuraavana keväänä lammikoita. Munatuotantoa varten hyttysnaaraat tarvitsevat joko linnun tai nisäkkään verta. Koiraat puolestaan syövät ravinnokseen kirvojen mesikastetta ja vierailevat kukissa meden perässä. Hyttysen toukka kuoriutuu munasta ja käy läpi toukkavaiheen huomattavan nopeasti – vain alle kahdessa viikossa. Tämän jälkeen se on täysikasvuinen, verta imevä hyttynen.

Hyttyset ovat koko kesäkauden vitsaus sisä- ja ulkotiloissa

Pienet hyttyset sisällä ovat valitettavan tuttuja vierailijoita läpi koko kesäkauden. Sisätilojen lisäksi hyttyset voivat aiheuttaa inisevän äänensä ja aikaansaamiensa pistojen vuoksi päänvaivaa myös ulkotiloissa, joissa ne parveilevat usein sankoin joukoin. Eri hyttyslajien aiheuttamat pistot ovat yleensä harmittomia, joskin jotkut harvinaisemmin esiintyvät lajit, kuten horkkahyttynen, saattavat joissakin tapauksissa levittää tauteja. Suomessa nämäkin hyttyslajit ovat kuitenkin yleisesti ottaen miltei harmittomia.

Hyttysiä tavataan pääsääntöisesti toukokuun lopulta aina syyskuulle asti. Hyttyskanta on huomattavasti suurempi lämpiminä ja sateisina kesinä. Etenkin alkukesän lämpö ja kosteus ovat omiaan lisäämään hyttysten määrää. Hyttyset ovat liikkeellä aktiivisimmin illasta aamuun, mutta ne aiheuttavat yhtä lailla häiriötä myös lämpiminä ja kosteina iltapäivinä. Hyttysten aiheuttamista pistoista on suurin haitta alkukesällä, kun taas loppukesää kohden niiden tekemien pistojen vaikutus vähenee, jolloin moni ei edes huomaa tulleensa pistetyksi.

Hyttysten torjunnan monet eri keinot

Hyttysten torjunta on aina tarpeen, kun nämä pienet kiusankappaleet häiritsevät joko asuinmukavuutta sisätiloissa tai viihtyvyyttä ulkotiloissa. Moni meistä on joutunut pohtimaan keinoja, joilla voisi päästä hyttysistä eroon mahdollisimman tehokkaasti. Seuraavaksi luettelemme erilaisia konsteja, joiden avulla hyttysiä voidaan torjua ja niiden hyökkäämiseltä voidaan suojautua sekä sisä- että ulkotiloissa. On puhtaasti makuasia, mitkä näistä torjuntakeinoista tuntuvat kenellekin parhaimmilta vaihtoehdoilta.

Hyttysten torjuminen kotikonstein sisätiloista

Kesäkauden aikana kodin sisätiloissa ei kannata pitää esillä vedellä täytettyjä astioita ja esimerkiksi kukkamaljakkojen vesi kannattaa vaihtaa usein, jotta vedestä saadaan tuhottua mahdolliset hyttysen munat riittävän nopeasti. Näin toimien sisätiloihin pyrkivät metsä- ja kaupunkihyttyset, kuten myös harvinaisemmat lajit, pysyvät tehokkaammin loitolla kodin sisätiloista tai vähintäänkin niiden kantaa voidaan rajoittaa. Lattiakaivoihin puolestaan voidaan kaataa aika ajoin reilu määrä kuumaa vettä, jotta hajulukon vesi pääsee varmasti vaihtumaan. Tätä konstia hyödyntämällä hyttyset eivät pyri yhtä hanakasti asuntoon lattiakaivojen kautta.

Sisätilojen osalta hyttysten torjuntaa voi tehostaa myös varustamalla asunnon oviaukot, ikkunat ja hormit hyttysverkoilla. Aina pelkät ikkunoihin ja oviaukkoihin asennettavat hyttysverkot eivät kuitenkaan tunnu tepsivän hyttysten torjumiseksi sisätiloista – etenkään silloin, jos ovista kuljetaan paljon päivän aikana, jolloin hyttysiä pääsee sisälle tuon tuostakin. Yhtenä keinona tähän ongelmaan on vuoteen päälle ripustettava hyttysverkko, joka pitää inisevät ja unta häiritsevät hyönteiset loitolla nukkujasta öiden aikana.

Hyttysten torjuminen kotikonstein ulkotiloista

Kaikkein tärkeintä hyttysten torjunnassa ulkotiloissa on pyrkiä pitämään niiden lisääntymispaikat kuivina. Tästä syystä kannattaa varmistaa, ettei sadevesi pääse jäämään seisomaan missään kohtaa kodin pihamaalla. Lisäksi räystäskourut on syytä pitää puhtaina lehdistä ja kastelusaavien sekä muiden astioiden vesi kannattaa vaihtaa kerran viikossa. Hyttyset myös viihtyvät hyvin tiheän kasvillisuuden seassa, sillä ne suosivat varjoisia paikkoja. Tämän vuoksi pensaat ja pensasaidat kannattaa pitää siisteinä ja trimmattuina, jotta ne eivät tee varjoisten paikkojen löytämisestä helppoa hyttysille.

Keinoksi hyttysten torjumiseen kodin ulkotiloista voidaan ottaa myös hyttysen toukkien hävittäminen. Jos kotipihalla on esimerkiksi pihalampi tai koristeallas, siinä on mitä todennäköisimmin hyttysen toukkia. Näissä paikoissa vesi seisoo houkutellen hyttyset munimaan, ja veden vaihtaminen niistä säännöllisin väliajoin voi olla joko täysin mahdotonta tai tuntua liian työläältä. Tässä tapauksessa hyttysen toukista pääsee kätevästi eroon lorauttamalla altaaseen tai lampeen tipan käsitiskiainetta. Jo pienikin määrä tiskiainetta rikkoo veden pintajännitteen, minkä jälkeen sen pinnalla eivät voi kellua sen enempää hyttysen toukat kuin munatkaan.

Näiden torjuntakonstien lisäksi hyttysiin voivat tehota myös muutamat näppärät suojautumiskeinot. Mikäli ulkotiloissa halutaan pysyä hyttysten ulottumattomissa, tuulettomia paikkoja kannattaa välttää. Tämä siitä syystä, että jo pienempikin tuulenvire hankaloittaa huomattavasti hyttysten lentoon pääsyä. Kun tuulta ei ole lainkaan, hyttyset pääsevät helpommin suunnistamaan iholle siitä haihtuvan lämmön, kosteuden ja hiilidioksidin perässä. Lisäksi niillä on taipumus hakeutua voimakkaasti tuoksuvien hajuvesien ja hiustuotteiden luokse, joten niiden käyttöä kannattaa välttää, mikäli toiveissa on viettää mahdollisimman hyttysetön päivä ulkosalla.

Hyttyset myös jostakin syystä suuntaavat mielellään kohti tummia vaatteita, ja on havaittu, että vaaleaan ja tiheästä materiaalista valmistettuun vaatetukseen pukeutumalla hyttyset ovat vähemmän kimpussa. Syytä tähän ei tarkkaan ottaen tiedetä, mutta selityksenä voi olla se, että tummat vaatteet lämpenevät vaaleita voimakkaammin auringon vaikutuksesta. Mikäli hyttysiä parveilee pihamaalla runsaasti, myös hyttyshatun hankkiminen voi olla kannattavaa.

Hyttyskarkotteet avuksi hyttysten torjuntaan

Erilaiset hyttyskarkotteet tarjoavat apua hyttysten torjuntaan tilanteissa, joissa ulkona ei tuule lainkaan ja ulkotiloissa halutaan viettää enemmänkin aikaa. Iholle levitettävistä tai suihkutettavista karkotteista on monesti suuri apu myös kesäisillä retkillä tai vaelluksilla etenkin, kun retkeilyreitti kulkee metsäalueiden läpi. Jos sisätilojen lattiakaivoihin kaadettavasta kuumasta vedestä ei tunnu olevan riittävästi apua hyttysten loitolla pitämisessä, hyttyskarkotetta voi myös kokeilla suihkuttaa lattiakaivon ympärille illalla ennen nukkumaan menoa. Tällä konstilla täysikasvuiset hyttyset kuolevat yrittäessään päästä viemäristä ylös asuintiloihin. Savua erittävät hyttyskarkotteet puolestaan tarjoavat keinon torjua hyttysiä esimerkiksi terassin pöydälle asetettuina, jolloin pöydän ääressä voi ruokailla tai viettää muuten aikaa pysyen samalla mahdollisimman rauhassa hyttysiltä.

Hyttysansat avuksi hyttysten torjuntaan

Olivatpa riesana sitten hyttyset sisällä tai ulkotiloissa, tänä päivänä hyttysten torjunnassa suosiotaan ovat kasvattaneet erilaiset hyttysansat. Hyttysansoja valmistetaan sekä sähköllä että ilman sähköä toimivina malleina. Sisätiloihin asetettavat hyttysansat houkuttelevat hyttyset sisäänsä parantaen asuinmukavuutta. Ulkotiloihin kehitetyt mallit toimivat samalla periaatteella ja ulkosalla hyttysansaa voidaan liikutella sinne, missä sitä tarvitaan. Puutarhapöydälle tai sen välittömään läheisyyteen asetettuna hyttysansa varmistaa mahdollisimman hyttysettömät ruokailuhetket pöydän ääressä.

Esimerkiksi laadukkaista hyttysten torjuntaan kehitetyistä tuotteistaan tunnettu Biogents valmistaa erilaisia toimivia hyttysansoja sekä kodin sisä- että ulkotiloihin. Nämä hyttysansat houkuttelevat hyttyset luokseen vangiten ne sisälleen. Biogentsin erinomaisen tehokkaiksi todetut hyttysansat perustuvat yli 16 vuotta kestäneisiin tieteellisiin tutkimuksiin hyttysten käyttäytymisestä. Hyttyskantaa vähentämällä ne pystyvät tehokkaasti vähentämään hyttysten määrää ja sitä kautta niiden aiheuttamia pistoja sekä mukanaan tuomaa epämukavuutta.

Biogents hyttysansalla pidät pihasi hyttyskannan kurissa. Biogents Hyttysansa suunniteltu pyydystämään hyttysiä ja estämään niiden lisääntymistä. Biogentsin kehittämä teknologia perustuu ansan hyttystä houkuttelevan värityksen, ihmisen tuoksua jäljittelevän tuoksutehosteen ja hiilidioksidin yhdistelmään. Ansassa oleva tuuletin levittää hiilioksidin ja tuoksutehosteen seosta ja samalla sen aikaansaama ilmavirta imee hyttyset ansaan. Ansassa hyttyset päätyvät verkkopussiin, josta ne eivät pääse pakoon vaan kuivuvat sinne. Hyttysansa vähentää hyttysten määrää ja rajoittaa uusien hyttyssukupolvien syntyä. Käyttämällä sitä säännöllisesti hyttyskauden aikana, hyttysen määrä vähenee huomattavasti ja voit nauttia ulkotiloista ilman hyttysiä.

Biogents hyttysansa ei houkuttele muita hyönteisiä kuten mehiläisiä ja perhosia, sillä ne eivät ole kiinnostuneita ihmisen tuoksusta. Tämän vuoksi Biogents hyttysansa on vaaraton puutarhan hyödyllisille hyönteisille.