Hiiret ovat yleensä enimmillään kymmenen senttimetrin pituisia jyrsijöitä, jotka sekoitetaan joskus ulkonäkönsä vuoksi nuoriin rottiin. Täysikasvuisen hiiren kuitenkin erottaa nuoresta rotasta hiiren isompien korvien ja pidemmän hännän perusteella. Lisäksi rotalla on täysikasvuista hiirtä suuremmat jalat ja pää. Hiiret elävät yleensä maalla, mutta niitä tavataan jonkin verran myös kaupungeissa. Ketterät hiiret ovat taitavia kiipeämään, minkä vuoksi ne voivat päästä hankalampiinkin paikkoihin suhteellisen vaivattomasti. Tästä johtuen hiiret voivat olla etenkin maalla ja kesämökeissä varsinainen riesa päästessään paikkoihin, joihin niiden ei haluta pääsevän.

Hiiret syövät mieluiten viljaa, mutta niille kelpaavat myös esimerkiksi hedelmät ja muu ruoka. Hiirellä on taipumus etsiä ruokaa samasta paikasta useampaan kertaan. Hiiret selviävät ilman vettä, mutta ne juovat sitä hyvin pieniä määriä silloin, kun sitä on saatavilla. Hiiristä tulee sukukypsiä jo huomattavan nuorella iällä, ja ne pystyvät tuottamaan useita poikueita vuodessa. Vastasyntyneet hiirenpoikaset ovat sokeita ja karvattomia sekä täysin riippuvaisia emostaan. Koska hiiret lisääntyvät usein, hiirten tullessa ongelmaksi niiden torjunta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Näin hiirikantaa voidaan pienentää ja suuremmilta hiiriparvilta välttyä, ennen kuin ongelma kasvaa liian suureksi.

Hiirien aiheuttamat haitat

Olipa ongelmana sitten hiiret mökillä tai hiiret kodissa tai sen pihapiirissä, ne voivat altistaa ihmisen terveysriskille levittäessään jyrsijöille tyypillisiä tauteja. Lisäksi ne aiheuttavat usein hajuhaittoja virtsaamalla, minkä lisäksi hiirien raadoista syntyvä hajuhaitta on erittäin epämiellyttävä. Hiirillä on taipumus vahingoittaa asuinrakennuksissa ja piharakennuksissa muun muassa eristeitä ja erilaisia pintamateriaaleja, mikä altistaa rakennusten rakenteet todelliselle koetukselle. Merkittävin hiirten aiheuttama haitta on kuitenkin paloturvallisuusriski, joka muodostuu niiden kuoriessa sähköjohtoja, joiden kimpussa ne viihtyvät valitettavan hyvin. Sekä paloturvallisuuden säilyttämiseksi että ei-tervetulleiden hajujen ja hiirten levittämien tautien välttämiseksi asuintilojen lähettyvillä majailevista hiiristä kannattaa aina pyrkiä pääsemään eroon.

Aloita hiirien torjunta riittävän ajoissa

Kun hiirien torjunta aloitetaan mahdollisimman pian hiiriongelman havaitsemisen jälkeen, suuremmilta murheilta voidaan varmemmin välttyä. Moni pohtii parhaita keinoja kotona, kodin pihapiirissä tai mökillä viihtyvien hiirten torjumiseen. Hiirien torjuntaan on käytettävissä lukuisia erilaisia keinoja, joista itselle mieluisin selviää kokeilemalla. Vaihtoehtoja keinoiksi hiirten karkottamiseen ja hiirikannan vähentämiseen on monia, ja tässä käymme läpi muutamia niistä.

Hiirien torjuminen kotikonstien avulla

Joskus voi tuntua siltä, että hiirien torjunta ja karkotus asuintilojen lähettyviltä on työläs toimenpide. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä apuna voi kokeilla monenlaisia konsteja. Aivan ensiksi liikkeelle voi lähteä muutamilla kotikutoisilla keinoilla, joiden avulla hiirikantaa voidaan joko yrittää vähentää tai saada nämä pienet siimahännät pysymään loitolla asuintiloista ja niiden ympäristöstä. Hiirten torjuntaan on hyvä ryhtyä viimeistään silloin, kun ulkolämpötila laskee nollan tienoille.

Eliminoi pesämateriaaleiksi ja ravinnoksi kelpaavat ainekset

Hiirien torjuntaa voi kokeilla pitämällä huolen siitä, etteivät hiiret saa käsiinsä aineksia pesän rakentamiseen. Kun tarjolla ei ole pesän rakentamiseen soveltuvia materiaaleja, hiiret kokevat pihapiirissä pesimisen työlääksi. Hiiret voivat hyödyntää pesän rakentamiseen muun muassa sanomalehtiä ja erilaisia tekstiilejä, joten kannattaa varmistua siitä, ettei näitä materiaaleja loju hiirten saatavilla. Hiiriä voi myös pitää loitolla niinkin yksinkertaisella toimenpiteellä kuin kodin tai mökin sekä niiden pihapiirin siisteyden ylläpitämisellä. Hiirillä on taipumus piiloutua esimerkiksi lehti- ja lautakasoihin, joten tällaiset piilopaikat on syytä eliminoida koko pihapiirin alueelta. Lisäksi asuinrakennuksen seinustalta kannattaa poistaa kasvillisuus ja irtotavarat, jotka voivat tarjota hiirille suojaisan paikan lymyillä.

Toinen ennaltaehkäisevä keino hiirten ilmaantumiselle on säilyttää elintarvikkeet ilmatiiviissä rasioissa, jotta ne eivät houkuttele siimahäntiä luokseen. Kodin lisäksi myöskään mökille ei kannata jättää tarjolle mitään hiirille syötäväksi kelpaavaa, mikä koskee ruokien lisäksi saippuoita ja kynttilöitä. Huolta kannattaa pitää myös siitä, ettei lintujen ruokintapaikkojen läheisyyteen jää hiiriä puoleensa houkuttelevia siemeniä. Kolmantena keinona jätteet ja ruoantähteet kannattaa aina laittaa kannellisiin jäteastioihin, sillä kannet pystyvät sulkemaan hajut astioiden sisään ja pitämään sillä tavoin hiiret loitolla.

Tuki sisäänpääsyn mahdollistavat paikat tai karkota hajujen avulla

Hiirten sisäänpääsyä rakennusten sisätiloihin voi estää asentamalla kolojen ja rakojen eteen verkkoja, joista hiiret eivät pääse kulkemaan läpi. Hiirelle riittää läpimenoaukoksi pelkästään sormen mentävä aukko, joten verkkojen on syytä olla riittävän tiheitä. Toinen tapa tukkia kolot ja raot on tehdä se teräsvillalla. Myös kalkin on todettu ehkäisevän hiirten kotiutumista, sillä kalkki sekä polttaa niiden jalkoja että karkottaa ne luotaan voimakkaan hajunsa avulla. Kalkki toimii parhaiten asuinrakennuksen välipohjaan levitettynä.

Myös katajanoksia, suopursun oksia, piparminttua tai kuorittuja valkosipulinkynsiä voi kokeilla hiirten karkottamiseen niitä luotaantyöntävien hajujen avulla. Vanhan kansan niksinä hiirten loitolla pitämiseen oli myös valkopippurin ripotteleminen. Kun hiirten pääsyä sisätiloihin halutaan rajoittaa, on myös syytä muistaa näiden jyrsijöiden omaama kyky kiivetä. Kiipeämiselle otollisen keinon löytäessään hiiret pystyvät kiipeämään vaivatta aina rakennusten yläosiin asti, joten kannattaa varmistaa, ettei niille ole tarjolla rakennuksen ulkopuolella esimerkiksi kiipeämistä helpottavia sähköjohtoja.

Hiirien torjuminen loukkujen ja syöttien avulla

Kun ongelmana ovat hiiret sisällä asuinrakennuksessa, ja niiden sisätiloihin pääsyä ei voida tai haluta rajoittaa edellä mainituin kotikonstein, apuun voi ottaa muitakin keinoja. Suosittuja välineitä hiirten pyydystämiseen sisätiloista ovat hiirenloukut ja torjunta-aineet.

Hiirenloukku on myrkytön vaihtoehto hiirien torjuntaan

Hiirenloukkuja on käytetty ajan saatossa runsain määrin hiirten pyydyksinä. Hiiren mekanisminsa kynsiin vangitsevat loukut voivat kuitenkin aiheuttaa ikävyyksiä, jos niiden päälle sattuu vahingossa astumaan. Lisäksi voi viedä runsaasti aikaa, ennen kuin hiiri löytää tiensä loukulle, mikä tekee niistä hieman epävarmoja välineitä hiirten karkotuksessa. Perinteinen hiirenloukku on kuitenkin vaihtoehto niille, jotka eivät syystä tai toisesta halua käyttää hiirten torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita.

Hiirien torjunta torjunta-aineiden avulla

Kuluttajakäyttöön tarkoitetut hiirien torjunta-aineet on nykyisin pakattava esitäytettyihin syöttilaatikoihin. Esitäytetyt syöttilaatikot estävät muita eläimiä kuin hiiriä pääsemästä kosketuksiin torjunta-aineen kanssa.

Broditec Hiirien torjuntaan on käyttövalmis pastasyötti sisäkäyttöön. Se tehoaa nopeasti ja sitä on helppo käyttää, koska syötit on valmiiksi pakattu syöttilaatikkoon eikä niihin tarvitse koskea. Pastasyötti on koostumuksensa ansiosta erittäin maittava hiirille ja sitä suositellaan käytettäväksi myös paikoissa, joissa on tarjolla runsaasti kilpailevaan ravintoa.

Syöttilaatikot asetetaan toisistaan viiden metrin etäisyydelle tai vaihtoehtoisesti kahden metrin etäisyydelle alueilla, joilla tavataan runsaasti hiiriä. Syöttilaatikot kannattaa tarkistaa parin päivän välein torjunnan aloittamisen jälkeen ja myöhemmin kerran viikossa sekä sen varmistamiseksi, ovatko hiiret syöneet syöttiä tai ovatko laatikot ehjiä ja kuolleiden hiirien poistamiseksi.